Gå till innehållGå till sökningGå till sidfotHoppa till receptassistenten
Gå till kassan
Totalt antal varor i varukorgen 0. Antal i varukorgen 0,00 kr.
Min: 10,00 kr
Crema catalana

Crèma catalana

Av ICA Köket
Publicerat den 01 oktober 2023
Crèma Catalana är en krämig dessert med smak av kanel och citron eller apelsin. Det är den perfekta desserten för dig som vill bjuda på något som känns lyxigt och som ger känslan av att sitta på en uteservering i Spanien.
Handla ingredienser

Tidsåtgång och portioner

1 timTotal tid
6Portioner

Ingredienser

  • 1 citron eller apelsin
  • 6 dl mjölk
  • 1 kanelstång
  • 5 stora äggulor
  • 2 1/2 msk majsstärkelse
  • 1 1/4 dl strösocker

Gör så här

  1. Steg 1

    Skär loss skalet från citronen (eller apelsinen) med en potatisskalare. Försök att få med så lite som möjligt av det vita.
  2. Steg 2

    Häll mjölken i en kastrull tillsammans med citrusskal och kanelstång. Koka upp och låt sjuda ca 5 minuter. Ställ åt sidan.
  3. Steg 3

    Vispa äggulor, majsstärkelse och socker vitt och fluffigt.
  4. Steg 4

    Sila av citrusskal och kanelstång och häll tillbaka mjölken i kastrullen.
  5. Steg 5

    Sätt tillbaka mjölkkastrullen på spisen på medelvärme och vispa ner äggfluffet. Vispa hela tiden, så att äggen inte koagulerar. Värm till ca 83°C. Häll direkt upp i 6 portionsformar (för 6 port). Låt svalna en stund i rumstemperatur och lägg därefter plastfolie över så att det inte blir en torr hinna på krämen.
  6. Steg 6

    Sätt in formarna i kylskåp minst 4 timmar (eller gärna över natten).
  7. Steg 7

    Vid servering: Häll ett tunt lager med råsocker över ytan på krämen och karamellisera ytan med en brännare.