Gå till innehållGå till sökningGå till sidfotHoppa till receptassistenten
Gå till kassan
Totalt antal varor i varukorgen 0. Antal i varukorgen 0,00 kr.
Min: 10,00 kr
Janssons frestelse

Janssons frestelse

Av ICA Köket
Publicerat den 01 februari 2000
Vårt bästa recept på krämig Janssons frestelse för det klassiska julbordet eller andra högtider. Du kan göra din Janssons frestelse några veckor i förväg och frysa in om du vill, sedan är det bara att grädda den innan servering. Supergott!
Handla ingredienser

Tidsåtgång och portioner

1 tim 30 minTotal tid

Ingredienser

  • 3 stora gula lökar
  • 1.5 kg fast potatis
  • 5 msk smör eller margarin
  • 3 burkar ansjovisfiléer (à 100 g)
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk ströbröd

Gör så här

  1. Steg 1

    Sätt ugnen på 175°C.
  2. Steg 2

    Skala lök och potatis. Skiva löken tunt och fräs den i matfettet i en stekpanna. Skär potatisen i tunna strimlor.
  3. Steg 3

    Varva potatis, lök och ansjovis (spar ansjovisspadet) i en smord ugnssäker form, ca 20 x 30 cm (eller flera små). Potatis i botten och överst.
  4. Steg 4

    Koka upp grädden och mjölken.
  5. Steg 5

    Häll på gräddmjölken och allt ansjovisspad. Strö på ströbröd och klicka över matfettet.
  6. Steg 6

    Grädda i nedre delen av ugnen 1 1/2-2 timmar. Om den börjar få för mycket färg, täck med aluminiumfolie.
  7. Steg 7

    Låt gärna gratängen vila ca 30-60 minuter innan servering.