Gå till innehållGå till sökningGå till sidfotHoppa till receptassistenten
Gå till kassan
Totalt antal varor i varukorgen 0. Antal i varukorgen 0,00 kr.
Min: 150,00 kr
Bang bang kyckling

Bang bang kyckling

Av ICA Köket
Publicerat den 19 januari 2022
Bang bang kyckling är en klassisk kinesisk rätt som fått sitt namn från att man bankar kycklingfileérna till trådiga strimlor för att köttet lättare ska fånga upp den smakrika dressingen bestående av soja och sesamolja. Servera med krispig gurka och nykokt ris.
Handla ingredienser

Tidsåtgång och portioner

1 tim 30 minTotal tid
4Portioner

Ingredienser

  • 1/4 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 6 st salladslökar
  • 1 dl neutral rapsolja
  • 70 g ingefära
  • 1 stjärnanis
  • 1 kanelstång
  • 1 lagerblad
  • 3/4 msk chiliflakes
  • 1/2 dl milda torkade chiliflakes (t ex gochugaru eller aleppopeppar)
  • 1/2 msk rostad lök
  • 3 msk sesamolja
  • 4 msk japansk soja
  • 600 g kycklingfilé
  • 4 portioner ris
  • 1 gurka
  • 2 msk chinkiang- eller balsamvinäger
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk mortlad sichuanpeppar
  • 1 msk rostade sesamfrön

Gör så här

  1. Steg 1

    Chiliolja: Skala och hacka gul lök och vitlök. Hacka en av salladslökarna.
  2. Steg 2

    Värm oljan på svag värme tillsammans med lök, vitlök, 1/2 msk grovhackad ingefära, hackad salladslök, stjärnanis, kanel och lagerblad. Låt sjuda 5-10 minuter på svag värme tills oljan fått smak och löken brynts.
  3. Steg 3

    Lägg chiliflakes, rostad lök, 2 tsk sesamolja, 2 tsk soja och 1/2 tsk salt i en metallbunke. Sila ner den varma oljan försiktigt. Det kommer sprätta lite men det ska det göra. Blanda och låt svalna.
  4. Steg 4

    Kyckling: Skär två av salladslökarna i bitar. Koka upp 6 dl vatten, 1 tsk salt, 2 cm skalad skivad ingefära och salladslök. Lägg ner kycklingen och låt sjuda 15 minuter eller tills den har en innertemperatur på 72°C. Lyft upp kycklingen och låt svalna. Spara buljongen.
  5. Steg 5

    Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  6. Steg 6

    Skär gurkan i tunna stavar. Skiva tre av salladslökarna tunt.
  7. Steg 7

    Blanda 2 dl av kycklingbuljongen (för 4 port) med 3 msk soja, vinäger, socker, 1 1/2 msk sesamolja, 2 msk chiliolja (för 4 port), sichuanpeppar, sesamfrön och salladslöken.
  8. Steg 8

    Ta en kavel och banka kycklingfiléerna så de blir långa strimlor. Blanda kycklingen med gurkan och såsen. Servera med riset.