- Recept
- Alla samlingar
- Fiskrecept
Laxsida i ugn med romsås
Laxsida i ugn med romsås
Av ICA Köket
Publicerat den 11 april 2022
Lax passar perfekt ihop med dill och rom. Här lagas laxen i ugnen täckt av grön fin dill. Under tiden rör du ihop en god sås med rom och crème fraiche. Servera ugnslaxen med en fräsch sallad med bland annat fänkål och sparris.Tidsåtgång och portioner
45 minTotal tid
6Portioner
Ingredienser
- 900 g delikatesspotatis
- ca 1 kg laxfilé
- 1 kruka dill
- 2 dl crème fraiche
- 50 g löjrom, stenbitsrom eller ishavsrom
- 1½ msk färskpressad citronjuice
- 1 fänkål (à ca 300 g)
- 250 g grön sparris
- 125 g rädisor
- 65 g babyspenat
- 1 kruka gräslök
- 2 msk olivolja
Gör så här
11 stegLax & Potatis
Steg 1
Sätt ugnen på 150°C.Steg 2
Koka potatisen.Steg 3
Putsa laxen. Krydda med salt och peppar och lägg laxen på en plåt eller i en ugnsform.Steg 4
Hacka dillen och strö över laxen. Sätt in laxen i mitten av ugnen ca 25 minuter eller tills fisken har en innertemperatur på 54°C.Steg 5
Servera laxen med romsås, sallad och potatis.
Romsås
Steg 1
Blanda crème fraiche och rom, smaka av med salt, peppar och ca 1 tsk citronjuice.
Sallad
Steg 1
Ansa och skiva fänkålen tunt, gärna med en mandolin.Steg 2
Ansa och hyvla sparrisen och rädisorna.Steg 3
Blanda alla grönsaker med spenaten.
Dressing
Steg 1
Hacka gräslöken och blanda med ca 1 msk citronjuice och olivolja. Krydda med salt och peppar.Steg 2
Blanda salladen med dressingen.