- Recept
- Alla samlingar
Saffransfläta med mandel och lingon
Saffransfläta med mandel och lingon
Av ICA Köket
Publicerat den 15 november 2022
Ingen jul utan saffransbullar! Imponera på julfikat med denna saftiga, gyllene saffranslängd i form av en vacker fläta fylld med mandelmassa och lingon toppad med hackad mandel.Tidsåtgång och portioner
1 tim 30 minTotal tid
Ingredienser
- 25 g färsk jäst
- 2 dl mjölk (3 %)
- 1 förp saffran (à 1/2 g)
- 6.5 dl vetemjöl + extra till utbakning (6 1/2 dl motsvarar ca 390 g)
- 3 dl strösocker
- 2 ägg
- 150 g mandelmassa
- 175 g rumstempererat smör
- 1.5 dl frysta lingon
- 1 msk majsstärkelse
- 1 dl hackad sötmandel
Gör så här
Steg 1
Smula jästen i en bunke till en köksmaskin med degkrok. Tillsätt 2 dl mjölk och 1 förpackning saffran och vispa tills jästen löses upp. Tillsätt 6 1/2 dl mjöl, 1 dl socker, 75 g smör, 1 ägg och 1/2 tsk salt. Arbeta degen ca 10 minuter till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk 2 timmar i kylen.Steg 2
Fyllning: Riv mandelmassan i en bunke och rör ihop med 100 g smör och 1/2 dl socker. Blanda lingonen med majsstärkelse.Steg 3
Ta upp degen på en mjölad bänk och dela i två bitar. Kavla till två rektanglar ca 20 x 30 cm (för 10-12 bitar). Bred på fyllningen och strö över lingonen och rulla ihop från långsidan. Lägg rullarna på en bakpappersklädd plåt och dela varje rulle längsmed. Snurra ihop de två bitarna på varje längd och nyp ihop ändarna. Låt jäsa övertäckta ca 1 ½ timme i rumstemperatur eller till dubbel storlek.Steg 4
Sätt ugnen på 200°C.Steg 5
Vispa ett ägg, pensla på längderna och strössla med hackad mandel. Grädda i mitten av ugnen 15–20 minuter.Steg 6
Sockerlag: Koka upp 3/4 dl socker och 1/2 dl vatten till en sockerlag. Pensla längderna med sockerlagen direkt när de kommer ut ur ugnen.