Gå till innehållGå till sökningGå till sidfotHoppa till receptassistenten
Gå till kassan
Totalt antal varor i varukorgen 0. Antal i varukorgen 0,00 kr.Min: 100,00 kr
Risotto med skogschampinjoner

Risotto med skogschampinjoner

Av ICA Köket
Publicerat den 21 oktober 2013
En perfekt kokt risotto är krämig och riset har kvar lite tuggmotstånd. Följ det här grundreceptet på svamprisotto och du har alla chanser att lyckas. Kastanjechampinjonerna i risotton går utmärkt att byta ut mot andra goda svampar som kantareller, karljohansvamp eller portabella till en ännu lyxigare vegetarisk festrätt.
Handla ingredienser

Tidsåtgång och portioner

45 minTotal tid
4Portioner

Ingredienser

  • 3 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 9 dl svampbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl carnaroli- eller arborioris
  • 2 dl vitt vin eller matlagningsvin
  • 250 g kastanjechampinjoner
  • 3 msk smör
  • 2 dl riven parmesan
  • rucola till servering

Gör så här

  1. Steg 1

    Skala och finhacka löken och vitlöken. Koka upp buljongen som ska hållas varm.
  2. Steg 2

    Fräs lök och vitlök i olivoljan i en tjockbottnad kastrull utan att det får färg. Höj värmen och tillsätt riset, fräs tills det är glansigt. Häll på vinet och låt det koka in i riset.
  3. Steg 3

    Späd med varm buljong under omrörning. Börja med 3-4 dl och ta sedan 1 dl i taget (för 4 port) efterhand som riset suger upp buljongen. Låt det koka sakta och rör ofta. Riset är färdigkokt efter 15-20 minuter. Ta upp några riskorn och smaka. Det ska finnas en kärna som ger visst tuggmotstånd. 
  4. Steg 4

    Ansa och skiva svampen. Stek den i smöret och krydda med salt och peppar. Rör ner svampen i riset. Tillsätt den rivna parmesansosten. Risotton ska nu vara ganska lös och krämig i konsistensen. Späd ev. med mer buljong. Smaksätt med salt och peppar.
  5. Steg 5

    Servera risotton direkt på varma tallrikar med lite rucola på toppen.