Gå till innehållGå till sökningGå till sidfotHoppa till receptassistenten
StartsidaStartsida
Gå till kassan
Totalt antal varor i varukorgen 0. Antal i varukorgen 0,00 kr.
Min: 200,00 kr
Äppelkaka på ett fat med en bit serverad på en tallrik, dekorerad med grädde och äpplen i bakgrunden.

Äppelkaka

Av Buffé
Publicerat den 12 september 2022
En saftig äppelkaka med smaker av kanel och kardemumma – en riktig klassiker. Äppelkakan gör du med en fyllning av äpplen, strösocker och naturligtvis kanel. Servera gärna äppelkakan med ditt favorittillbehör – grädde, vaniljsås eller glass.
Handla ingredienser

Tidsåtgång och portioner

1 timTotal tid
10Portioner

Ingredienser

  • 140 gram smör
  • 2 msk ströbröd
  • 1 tsk hela kardemummakärnor
  • 2.1 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1/2 dl mjölk
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 2 medelstora äpplen (gärna ingrid marie)
  • 1 1/2 tsk malen kanel
  • Till servering: vaniljsås

Gör så här

  • Steg 1

    Sätt ugnen på 175°C.
  • Steg 2

    Smörj ( 1 msk smör ca 15 gram) och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 10 bitar) med matfett och ströbröd.
  • Steg 3

    Kaka: Mortla kardemumman. Rör ihop matfettet med 2 dl socker och kardemumma. Tillsätt ett ägg i taget och vispa väl mellan varje ägg. Vispa ner mjölken. Vänd ner mjölet blandat med bakpulvret. Rör ihop till en slät smet. Häll smeten i formen.
  • Steg 4

    Fyllning och garnering: Skala och skär äpplena i tunna klyftor. Blanda dem med kanel och 1 msk socker och stick ner klyftorna tätt i smeten runtom kakan.
  • Steg 5

    Grädda kakan i nedre delen av ugnen 40-45 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är torr.
  • Steg 6

    Serveringsförslag: Servera kakan ljummen eller kall med vaniljsås, lättvispad grädde eller vaniljglass.