- Recept
Fransk nougat
Fransk nougat
Av ICA Köket
Publicerat den 06 december 2020
Att göra egen nougat är inte alls så svårt som man kan tro. Den här nougaten härstammar från Montelimar. Imponera på släkten i jul och bjud på den här urgoda franska nougaten. Tidsåtgång och portioner
1 timTotal tid
60Portioner
Ingredienser
- 50 g skalad sötmandel
- 100 g lättrostade skalade pistagenötter
- 3 dl strösocker
- 1 dl honung
- 1 dl glykos (flytande glykosirap)
- 2 äggvitor
- 1 msk majsstärkelse
- 1 msk florsocker
- 2 bakplåtspapper
- 1 tsk neutral olja
Gör så här
9 stegNötter
Steg 1
Rosta sötmandlarna på medelvärme några minuter i en stekpanna tills de blir ljusbruna. Låt svalna. Grovhacka mandel och pistagenötter.
Sockerlag
Steg 1
Koka socker (2.5 dl), honung, glykossirap och 1 dl vatten i en kastrull tills sockerlagen har en temperatur på 125°C, då är det dags att börja vispa marängen (se nästa steg), fortsätt koka sockerlagen till 150°C.
Maräng
Steg 1
Vispa äggvitorna och strösockret (0.5 dl) till en luftig och krämig marängsmet.Steg 2
Häll den varma 150°C sockerlagen i en tunn stråle i marängsmeten under vispning och fortsätt vispa tills smeten är vit.Steg 3
Blanda ner nötterna, i omgångar.Steg 4
Blanda majsstärkelse och florsocker och sikta ut på ett bakplåtspapper.Steg 5
Bred ut smeten på bakplåtspappret.Steg 6
Smörj ett annat bakplåtspapper med oljan och lägg över nougaten och släta till med handen eller kavla till ca 2 cm tjocklek. Låt svalna i ca 30 min i rumstemperatur.Steg 7
Vänd hela nougatplattan i mjölet. Skär därefter nougaten i bitar och lägg tillbaka på det pudrade bakplåtspappret, vänd runt i mjölet och låt bitarna torka. Förvaras i rumstemperatur i en burk med lock.