- Recept
Butter chicken
Butter chicken
Av ICA Köket
Publicerat den 22 maj 2023
Butter chicken med massor av härliga kryddor inspirerade från indiska köket. Kryddor som garam masala, ingefära, vitllök och chilipulver ger rätten med kyckling den rätta karaktären. Servera gärna din butter chicken med ris, naanbröd och koriander.Tidsåtgång och portioner
30 minTotal tid
4Portioner
11 tim 40 minFörberedelsetid
Ingredienser
- 2 msk riven färsk ingefära
- 4 vitlöksklyftor
- 1 dl matyoghurt (10%)
- 4 tsk garam masala
- 1 tsk gurkmeja
- ½ tsk chilipulver
- 1 tsk salt
- 600 g kycklingfilé
- 2 msk olja
- 1 gul lök
- 2 msk smör
- 1 tsk malen koriander
- 1 förp krossade tomater (à 390 g)
- 2 dl vispgrädde
- 1 msk strösocker
- ris
- färsk koriander
- naanbröd
Gör så här
7 stegKyckling
Steg 1
Skala och riv 1 msk ingefära fint. Pressa 2 vitlöksklyftor i yoghurten och rör ner ingefäran tillsammans med 2 tsk garam masala, 1 tsk gurkmeja, ½ tsk chilipulver och ½ tsk salt.Steg 2
Skär kycklingen i bitar och blanda ner den i yoghurten. Låt marinera i minst 1 timme, men gärna över natten i kylskåp.
Sås
Steg 1
Skala och hacka löken. Skala och riv 1 msk ingefära fint. Fräs löken mjuk i oljan och smöret. Pressa i 2 vitlöksklyftor, rör i ingefäran och fräs någon minut till. Rör ner 2 tsk garam masala, 1 tsk korianderpulver, 2 krm chilipulver och ½ tsk salt.Steg 2
Sänk värmen och rör i de krossade tomaterna. Låt sjuda i ca 8 minuter.Steg 3
Mixa såsen slät med en mixerstav. Rör ner vispgrädden och sockret.Steg 4
Stek kycklingen i oljan i en stekpanna. Sänk värmen och rör i såsen och låt sjuda i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.Steg 5
Servera gärna med kokt ris, färsk koriander och naanbröd.