- Recept
- Recept under 45 minuter
Torskrygg med hummersås och potatisgratäng

Torskrygg med hummersås och potatisgratäng
Av ICA Köket
Publicerat den 06 december 2021
Härlig festrätt där torskrygg serveras i en god sås med smak av hummerfond toppad med kräftstjärtar, äpple och dill. Ta sedan genvägen och använd en färdig potatisgratäng som piffas lite extra med citron och gräslök och du är klar att servera en festmåltid.Tidsåtgång och portioner
45 minTotal tid
4Portioner
Ingredienser
- 800 g färdig potatisgratäng
- skal och klyftor av 1 citron
- 1 förp färsk gräslök (à 20 g)
- 2 msk hummerfond
- 2 dl vitt vin
- 1 äpple
- 1 förp färsk dill (à 20 g)
- 1 förp kräftstjärtar i lake (à 360 g)
- 3 dl vispgrädde
- 2 krm salt
- 2 krm cayennepeppar
- 1 msk majsstärkelse
- 600 g torskrygg
- 65 g mâchesallad
Gör så här
9 stegPotatisgratäng
Steg 1
Sätt ugnen på 200°C.Steg 2
Häll upp gratängen i en ugnsform och grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.Steg 3
Hacka gräslöken och riv yttersta skalet från citronen. Skär citronen i klyftor. Strö gräslök och citronskal över gratängen.
Fisk och sås
Steg 1
Koka hummerfond, 2 dl vatten och vin i en stekpanna ca 4 minuter utan lock.Steg 2
Dela kärna ur och skär äpplet i ca 1 cm stora bitar. Plocka vippor av dillen och finhacka stjälkarna. Häll av kräftstjärtarna och dela på de största.Steg 3
Rör ner grädde, salt och cayennepeppar i stekpannan och koka ytterligare 3 minuter. Rör ut majsstärkelsen i 2 msk vatten och rör ner i såsen.Steg 4
Lägg ner fiskfiléerna i såsen och sjud på svag värme 4-5 minuter eller tills fisken har en innertemperatur på 56°C.Steg 5
Toppa varje fiskbit med kräftstjärtar, äppelbitar och dill.Steg 6
Servera fisken med såsen tillsammans med potatisgratängen, citronklyftor och sallad.