
Kycklinglår med plommonsås och syrliga morötter
Av ICAs matkasse
Publicerat den 13 juli 2025
Här bjuds på kycklinglår med plommonsås och syrliga morötter som tillbehör. En rätt som är smaklökarnas favorit. Plommon mixas med vitlök, ingefära, sweet chili, apelsinsaft, soja och vinäger till en krämig sötaktig sås, perfekt ihop med morötterna. Avnjut ihop med kyckling och ris.Tidsåtgång och portioner
45 minTotal tid
4Portioner
Ingredienser
- 8 kycklinglår
- 10 katrinplommon
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk riven ingefära
- 1 apelsin
- 1 msk sweet chilisås
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 msk japansk soja
- 2 msk sesamfrö
- 4 port ris eller annat gryn (gärna fullkorn)
- 1/2 påse salladslök (à 125 g)
- 1/2 ask solrosskott (à 100 g)
- 2 morötter
- 1/2 msk ättika 12 %
- 1 msk olja
Gör så här
Steg 1
Sätt ugnen på 225˚C.Steg 2
Krydda kycklingen med salt och peppar och lägg delarna i en ugnssäker form. Sätt in mitt i ugnen ca 35 minuter.Steg 3
Plommonsås: Strimla katrinplommonen. Skala vitlöken och ingefäran, skiva vitlöken och riv ingefäran. Pressa saften ur apelsinen.Steg 4
Mixa plommonen med vitlök, ingefära, apelsinsaft, sweet chilisås, vinäger och soja till en slät och krämig dressing. Smaka av med salt och peppar och rör i sesamfröna.Steg 5
Tillbehör: Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.Steg 6
Strimla salladslöken och blanda med solroskotten.Steg 7
Morotssallad: Skala bort det yttre av morötterna och skala dem sedan i långa remsor. Blanda dem med ättika och olja. Krydda med salt och peppar.Steg 8
Servera kycklingen med plommonsås, ris, lök- och solrosskott och morotssallad.