Gå till innehållGå till sökningGå till sidfotHoppa till receptassistenten
StartsidaStartsida
Gå till kassan
Totalt antal varor i varukorgen 0. Antal i varukorgen 0,00 kr.
Min: 1,00 kr
  • Recept
  • Tomatbakad lax med grönt mos

Tomatbakad lax med grönt mos

Tomatbakad lax med grönt mos

Av ICAs matkasse
Publicerat den 16 juni 2025
Tomatbakad lax med grönt mos är en betydlig mer färgglad och smakrik variant av klassiskt potatismos. Potatis och sockerärtor krossas med en visp där mjölk och smör adderas mot slutet och det förvandlas till ett fluffigt grönt mos. Till servering finns en härligt rosa lax och krispig broccoli.
Handla ingredienser

Tidsåtgång och portioner

45 minTotal tid
4Portioner

Ingredienser

  • 900 g fast potatis
  • 250 g sockerärtor
  • 1 citron
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk smör
  • 250 g broccoli
  • 4 bitar laxfilé (à 140 g)
  • 1 kruka basilika
  • 1 dl soltorkad tomatcrème (tapenade)
  • 2 msk ströbröd (gärna panko)

Gör så här

  • Steg 1

    Tina laxen och sockerärtorna (om frysta används).
  • Steg 2

    Sätt ugnen på 225˚C.
  • Steg 3

    Mos: Skala och dela potatisarna. Koka dem i en stor kastrull i saltat vatten. Strimla sockerärtorna fint och låt dem koka med potatisen den sista minuten av koktiden.
  • Steg 4

    Ansa och skär broccolin i mindre bitar.
  • Steg 5

    Lax: Lägg laxen i en ugnssäker form. Hacka hälften av basilikan och blanda med tapenaden. Bred blandningen på laxen och strö över ströbrödet. Krydda med salt och peppar. Stek laxen ca 10 minuter eller tills den har en innertemperatur på 54°C.
  • Steg 6

    Ansa och koka broccolin i saltat vatten 3-4 minuter.
  • Steg 7

    Riv det yttersta skalet från citronen.
  • Steg 8

    Mos: Häll av vattnet från potatisen och sockerärtorna och ställ tillbaka kastrullen på plattan. Häll i mjölken och låt den bli varm. Tag av kastrullen ifrån plattan och krossa potatis och sockerärtor med en visp. Tillsätt smör och rivet citronskal. Smaka av med salt och peppar.
  • Steg 9

    Servera laxen med broccoli, mos och resten av basilikan.