Lyxig kalops med mormorskokta morötter
Av Buffé
Publicerat den 17 oktober 2016
Grytornas gryta och kryddornas krydda – det vill säga kalops och kryddpeppar som sätter den så typiska smaken. Det blir såsigt, vilket passar fint till mormorskokta morötter, alltså morötter som kokas sönder med lök och gafflas med smör.Tidsåtgång och portioner
2 tim 30 minTotal tid
10Portioner
Ingredienser
- 5 gula lökar
- 1150 g morötter
- 2 msk rödvinsvinäger
- 1 msk tomatpuré
- 2 dl rött vin
- 2 msk japansk soja
- 10 dl kalvbuljong (vatten och tärningar eller fond)
- 2 kg högrev i bit
- 20 kryddpepparkorn
- 4 msk smör
- 4 vitpepparkorn
- 3 lagerblad
- majsstärkelse
Gör så här
8 stegKalops
Steg 1
Skala 4 st lökar och 350 g morot. Skär i grova bitar. Skär högreven i ca 3 x 3 cm stora tärningar.Steg 2
Fräs lök och morot i smör i en stor kastrull, tills löken mjuknar. Tillsätt vinäger och tomatpuré och låt koka in. Tillsätt sedan vin, soja, buljong eller kalvfond och vatten. Låt sjuda på svag värme medan köttet bryns.Steg 3
Bryn köttet i 2 msk smör i en stekpanna i omgångar. Lägg ner det i kastrullen.Steg 4
Låt koka upp och skumma av. Tillsätt pepparkorn och lagerblad.Steg 5
Koka på svag värme tills köttet är mört, först 1 timme och 45 minuter med lock och därefter ca 15 minuter utan lock.
Mormorskokta morötter
Steg 1
Skär 800 g morötter och 1 gul lök i mindre bitar. Koka sönder i lättsaltat vatten, 25–30 minuter. Häll av vattnet.Steg 2
Gaffla sönder morötter och lök tillsammans med 2 msk smör. Smaka av med salt.Steg 3
Lyft upp kött och grönsaker. Smaka av såsen med salt och red med majsstärkelse blandad med lite kallt vatten till önskad tjocklek. Lägg tillbaka kött och grönsaker i såsen. Servera med mormorskokta morötter.