Gå till innehållGå till sökningGå till sidfotHoppa till receptassistenten
Gå till kassan
Totalt antal varor i varukorgen 0. Antal i varukorgen 0,00 kr.
Min: 1,00 kr
Hummer gratinerad med västerbottensost

Gratinerad hummer med Västerbottensost

Av ICA Köket
Publicerat den 30 november 2017
En gratinerad hummer med Västerbottensost sätter guldkant på vilken nyårsmiddag som helst. Med några enkla knep tar du ut det delikata hummerköttet och fyller sedan skalen med hummer, gräslök och ostsås gjord på den smakrika Västerbottensosten.
Handla ingredienser

Tidsåtgång och portioner

30 minTotal tid
4Portioner

Ingredienser

  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl Västerbottensost
  • 1 äggula
  • 2 st hela humrar
  • ½ kruka gräslök

Gör så här

  1. Steg 1

    Tina hummern om den är fryst.
  2. Steg 2

    Sätt ugnen på 225˚C, grill.
  3. Steg 3

    Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Tillsätt mjölken, lite i taget under vispning, så att inga klumpar bildas. Låt såsen småkoka ca 2 minuter utan lock, rör då och då. Riv osten.
  4. Steg 4

    Dra av såsen från värmen och vispa ner hälften av osten i såsen. När osten har smält, vispa ner äggulan och smaka av med salt och peppar.
  5. Steg 5

    Klyv hummern på längden. Se till att stjärt och sköld håller ihop.
  6. Steg 6

    Plocka ur köttet ur stjärt och leder och klor. Ta bort magsäcken från skalhalvorna, den sitter längst upp i huvudet, närmast känselsprötet.
  7. Steg 7

    Skär hummerköttet i ca 1 cm stora bitar. Ställ hummerskalen i en ugnsform. Fördela köttet i hummerskalen.
  8. Steg 8

    Skär gräslöken fint. Blanda ner gräslöken i ostsåsen.
  9. Steg 9

    Fördela ostsåsen på hummerköttet i skalen och strö på resten av osten. Sätt in formen högt upp i ugnen och gratinera i ca 10 minuter eller tills det fått fin färg.