Gå till innehållGå till sökningGå till sidfotHoppa till receptassistenten
Gå till kassan
Totalt antal varor i varukorgen 0. Antal i varukorgen 0,00 kr.
Min: 1,00 kr
Matjessilltårta

Matjessilltårta

Av ICA Köket
Publicerat den 06 juni 2011
En klassisk matjessilltårta med bland annat matjessill, kvarg och gräddfil är en matig tårta för alla som älskar sill. Denna silltårta gör du på en botten av kavring och garnerar med gräslök och kan med fördel göras dagen innan. Ett måste till midsommar, men passar lika bra till jul och påsk som läckert tillbehör till fest och buffé.
Handla ingredienser

Tidsåtgång och portioner

1 timTotal tid
12Portioner

Ingredienser

  • 200 g kavring
  • 75 g smör eller margarin
  • 3 gelatinblad
  • 400 g matjessill & 1 msk sillspad
  • 1 rödlök
  • 250 g kvarg (10%)
  • 3 dl gräddfil
  • 1 krm malen svartpeppar
  • 1 dl finskuren gräslök

Gör så här

5 steg

Botten

  1. Steg 1

    Finhacka eller mixa brödet. Smält matfettet och blanda med brödet. Täck bottnen på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, med brödblandningen.
  2. Steg 2

    Platta till och låt stå i kylen ca 15 minuter.

Fyllning

  1. Steg 1

    Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Låt sillen rinna av och spara spadet.
  2. Steg 2

    Skala löken. Finhacka lök och sill. Blanda lök, sill, kvarg, gräddfil, sillspad och malen peppar.
  3. Steg 3

    Ta upp gelatinet och smält det i en kastrull på svag värme. Rör ner lite av sillblandningen i det smälta gelatinet, rör sen ner det i resten av sillblandningen. Häll det i formen. Låt stå i kylen minst 3 timmar för att stelna. Lägg silltårtan på ett fat och garnera med gräslök.