Gå till innehållGå till sökningGå till sidfotHoppa till receptassistenten
Gå till kassan
Totalt antal varor i varukorgen 0. Antal i varukorgen 0,00 kr.
Min: 1,00 kr
Ribollita med vita bönor

Ribollita med vita bönor

Av Buffé
Publicerat den 09 oktober 2024
Laga ribollita, en rustik italiensk soppa med kål, bönor och bröd. Basen utgörs av lök, selleri och tomat som blir en mustig buljong. Soppan gratineras i ugn med grova brödkrutonger och toppas med smakrik parmesan vid servering.
Handla ingredienser

Tidsåtgång och portioner

45 minTotal tid
4Portioner

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 300 g morötter
  • 3 selleristjälkar
  • 100 g svartkål
  • 2 förpackningar cannellinibönor (à 380 g)
  • ca 100 g ljust surdegsbröd (motsvarar ca 2 - 3 skivor bröd)
  • olivolja
  • 1 burk hela tomater (à 400 g)
  • 1 kantbit från parmesan
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Steg 1

    Sätt ugnen på 250°C.
  2. Steg 2

    Skala och hacka lök och vitlök. Skala och skiva morötterna. Skiva sellerin. Ansa kålen och bryt bladen i mindre bitar. Häll av och skölj bönorna. Bryt brödet i små bitar.
  3. Steg 3

    Fräs lök, vitlök, morötter och selleri i 3 msk olja (för 4 port) ca 10 minuter på medelvärme i en ugnstålig gryta eller kastrull tills de mjuknar lite.
  4. Steg 4

    Tillsätt tomater, 6 dl vatten, parmesankanten och chiliflakes och låt koka upp. Tillsätt bönorna och kålen och rör om. Smaka av med salt och peppar. Lyft upp kantbiten från parmesanosten.
  5. Steg 5

    Blanda brödet med 2 msk olja (för 4 port) och lägg ovanpå soppan. Sätt in grytan högt upp i ugnen tills brödet får lite färg.
  6. Steg 6

    Till servering: Lägg upp soppan i tallrikar och strö över parmesan och ringla gärna över lite olivolja.