- Recept
Lins- och bönchili
Lins- och bönchili
Av Buffé
Publicerat den 15 januari 2018
De gröna eller svarta linserna gör sig bra i den här smakrika chilin eftersom de behåller formen utan att bli mosiga. Komplettera med både kidney- och vita bönor så har du matig middag som räcker till många. Lyxa till lins- och bönchilin med koriander och starka jalapeños på toppen. Receptet är ett storkok, blir det mat över frys gärna in i matlådor.Tidsåtgång och portioner
1 timTotal tid
12Portioner
Ingredienser
- 4 gula lökar
- 5 vitlöksklyftor
- 3 gula paprikor
- 1½ dl olivolja
- ½ dl paprikapulver
- 1½ msk spiskummin
- 1 dl tomatpuré
- 3 förp krossade tomater (à ca 400 g)
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 5 dl torkade gröna linser
- 1 dl japansk soja
- 4 lagerblad
- ½ - 1 msk sambal oelek
- 1 förp kokta kidneybönor (à 380 g)
- 1 förp kokta stora vita bönor (à 380 g)
- 250 g majskorn
- koriander
- jalapeños
- lime
- tortillachips
- matyoghurt
Gör så här
Steg 1
Skala, dela och hacka lök och vitlök. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar.Steg 2
Fräs lök och vitlök i olja i en stekpanna ca 5 minuter utan att det tar färg.Steg 3
Tillsätt paprika, paprikapulver, spiskummin och tomatpuré, låt fräsa ytterligare ett par minuter.Steg 4
Häll fräset i en stor kastrull. Tillsätt krossade tomater, 5 dl vatten, buljongtärningar, linser, soja, lagerblad och sambal oelek. Låt koka sakta under lock på medelvärme ca 25 minuter, tills linserna är mjuka men inte kokat sönder. Rör försiktigt om då och då.Steg 5
Häll svarta och vita bönorna i en sil, spola dem i kallt vatten och låt rinna av.Steg 6
Tillsätt bönor och majs i chilin. Låt koka ytterligare ett par minuter. Smaka av med salt, peppar och ev mer sambal oelek.Steg 7
Till servering: Servera med koriander, jalapeños, limeklyftor, tortillachips och gärna en klick matyoghurt.