Gå till innehållGå till sökningGå till sidfotHoppa till receptassistenten
Gå till kassan
Totalt antal varor i varukorgen 0. Antal i varukorgen 0,00 kr.
Min: 100,00 kr
Salt lakritskola

Salt lakritskola

Av Buffé
Publicerat den 16 december 2013
Hör upp alla lakritsfantaster! Det här är kolan ni inte får missa. Söt och seg som en kola ska vara, men med tydligt sting av salmiaksalta lakritskarameller. Men koka hellre två satser än att dubbla receptet – det är grundregeln för ett lyckat kolakok.
Handla ingredienser

Tidsåtgång och portioner

1 timTotal tid

Ingredienser

  • 1 dl turkisk peppar
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl socker
  • 2 dl ljus sirap
  • ½ tsk flingsalt

Gör så här

  1. Steg 1

    Stöt eller krossa karamellerna i en mortel.
  2. Steg 2

    Blanda karamellsmulorna med grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.
  3. Steg 3

    Koka upp och låt kolasmeten koka på svag värme till 125°C, det tar ca 40 minuter.
  4. Steg 4

    Gör kulprovet. Droppa lite av kolasmeten i ett glas med kallt vatten. Om smeten går att forma till en kula när den har svalnat i vattnet är kolan klar.
  5. Steg 5

    Häll smeten i en form ca 15x20 cm med bakplåtspapper. Strö över flingsaltet.
  6. Steg 6

    Låt svalna och skär i bitar.
  7. Steg 7

    Rulla in varje bit i bakplåtspapper. Förvara i kylen.