
Glutenfri saltlakritskladdkaka
Av ICA Köket
Publicerat den 12 maj 2025
Kladdkaka med smakrik lakritsganache på toppen.Tidsåtgång och portioner
1 timTotal tid
12Portioner
Ingredienser
- 125 g smör
- 2 ägg
- 2 1/2 dl strösocker
- 1/2 dl bovetemjöl
- 1/2 dl mandelmjöl
- 3/4 dl kakao
- 200 g mörk choklad (gärna bakchoklad 55 %)
- 12 turkisk peppar (salmiakpepparkarameller )
- 1 3/4 dl vispgrädde
- 1 förp färska hallon (à 125 g)
Gör så här
Steg 1
Värm ugnen till 200°C.Steg 2
Kaka: Smält smöret.Steg 3
Vispa ägg och strösocker till en fluffig smet. Blanda försiktigt ner övriga ingredienser i smeten.Steg 4
Smöra en form med löstagbar botten, 24 cm diameter (för 12 bitar), häll i smeten och jämna ut den i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter. Kakan ska vara lite fast i ytterkant men gärna lite lös i mitten.Steg 5
Låt kakan svalna innan kanten på formen tas bort.Steg 6
Lakritsganache: Hacka chokladen och mortla karamellerna. Koka upp grädden och rör ner karamellkrosset och låt det smälta i grädden. Ta av kastrullen från plattan och rör ner chokladen och låt den smälta. Rör sist ner smöret. Låt svalna några minuter och bred därefter krämen över kakan.Steg 7
Låt kakan stelna i kylen minst 1 timme.Steg 8
Garnering: Garnera kakan med hallon och krossade karameller vid servering.