
Kalvsfärsbiffar med gräddsås och pressgurka
Av ICAs matkasse
Publicerat den 26 september 2014
Kalvfärsbiffar med gräddsås och pressgurka är ett vinnande middagsrecept som passar de flesta i familjen. Gräddsåsen gör du enkelt själv i pannan, och du får till den rätta krämigheten med majsstärkelse mot slutet. Här får du också göra pressgurka med hackad persilja – fantastiskt gott!Tidsåtgång och portioner
45 minTotal tid
4Portioner
Ingredienser
- 900 g fast potatis
- 2 msk strösocker
- 1 msk ättiksprit (12 %)
- 1/2 gurka
- 1/2 kruka persilja
- 1/2 dl ströbröd
- 1 ägg
- 480 g kalvfärs
- 1 msk senap, gärna dijonsenap
- 1 msk smör eller margarin
- 2.5 dl matlagningsgrädde
- 1/2 kycklingbuljongtärning eller motsvarande mängd kycklingfond
- 2 tsk soja
- 1/2 msk majsstärkelse
- 2 dl mjölk
Gör så här
Steg 1
Skala och koka potatisen.Steg 2
Gurka: Blanda en lag av socker, ättiksprit, 1 msk vatten och 1/2 tsk salt i en bunke och rör tills sockret löst sig. Hyvla gurkan tunt och hacka persiljan, vänd ner det i lagen.Steg 3
Biffar: Rör ihop 1 dl mjölk med ströbrödet och ägget i en bunke, låt det svälla några minuter.Steg 4
Blanda ner färs, senap, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Forma smeten till 8 biffar (för 4 port). Bryn dem i matfettet i en stekpanna.Steg 5
Sås: Blanda 2 1/2 dl grädde och 1 dl mjölk, smula i buljongtärningen. Häll det i stekpannan med biffarna och låt det koka upp under omrörning. Rör i sojan. Låt det puttra ca 6 minuter eller tills biffarnas innertemperatur är ca 70˚C. Smaka av med salt och peppar.Steg 6
Blanda majsstärkelsen med lite vatten och rör ner i såsen, låt det koka några minuter.Steg 7
Pressa potatisen och servera till biffarna och gurkan.