
Äppelkaka
Av Buffé
Publicerat den 12 september 2022
En saftig äppelkaka med smaker av kanel och kardemumma – en riktig klassiker. Äppelkakan gör du med en fyllning av äpplen, strösocker och naturligtvis kanel. Servera gärna äppelkakan med ditt favorittillbehör – grädde, vaniljsås eller glass.Tidsåtgång och portioner
1 timTotal tid
10Portioner
Ingredienser
- 140 gram smör
- 2 msk ströbröd
- 1 tsk hela kardemummakärnor
- 2.1 dl strösocker
- 2 ägg
- 1/2 dl mjölk
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 1 1/2 tsk bakpulver
- 2 medelstora äpplen (gärna ingrid marie)
- 1 1/2 tsk malen kanel
- Till servering: vaniljsås
Gör så här
Steg 1
Sätt ugnen på 175°C.Steg 2
Smörj ( 1 msk smör ca 15 gram) och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 10 bitar) med matfett och ströbröd.Steg 3
Kaka: Mortla kardemumman. Rör ihop matfettet med 2 dl socker och kardemumma. Tillsätt ett ägg i taget och vispa väl mellan varje ägg. Vispa ner mjölken. Vänd ner mjölet blandat med bakpulvret. Rör ihop till en slät smet. Häll smeten i formen.Steg 4
Fyllning och garnering: Skala och skär äpplena i tunna klyftor. Blanda dem med kanel och 1 msk socker och stick ner klyftorna tätt i smeten runtom kakan.Steg 5
Grädda kakan i nedre delen av ugnen 40-45 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är torr.Steg 6
Serveringsförslag: Servera kakan ljummen eller kall med vaniljsås, lättvispad grädde eller vaniljglass.