Gå till innehållGå till sökningGå till sidfotHoppa till receptassistenten
Gå till kassan
Totalt antal varor i varukorgen 0. Antal i varukorgen 0,00 kr.
Min: 200,00 kr
Clementinkaka

Clementinkaka

Av Buffé
Publicerat den 18 november 2023
Ta tillvara vinterns clementiner och baka en clementinkaka, med god beska! Grädda en sockerkaka med kardemumma på en botten av karamell och skivade clementiner, vänd sedan kakan upp och ner innan servering för ett vackert, clementintäcke med lite citrusbeska på toppen.
Handla ingredienser

Tidsåtgång och portioner

1 timTotal tid
12Portioner

Ingredienser

  • 1 dl strösocker
  • 4 clementiner
  • 175 g rumstempererat smör
  • 3 dl rörsocker
  • 3 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2 dl mjölk
  • 2 krm mortlade kardemummakärnor

Gör så här

  1. Steg 1

    Sätt ugnen på 175°C.
  2. Steg 2

    Klä botten på en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter (för 12 bitar) med bakplåtspapper.
  3. Steg 3

    Smält strösocker i en kastrull till en gyllene karamell. Häll ut karamellen i formen och bred ut jämnt. Skala clementinerna och skär varje clementin i 4 skivor. Fördela på karamellen.
  4. Steg 4

    Vispa smör och rörsocker fluffigt med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget och vispa ihop. Sikta ner mjöl och bakpulver. Tillsätt mjölk och kardemumma och rör ihop till en jämn smet. Bred ut smeten i formen.
  5. Steg 5

    Ställ formen på en plåt, ifall karamellen läcker, och grädda i mitten av ugnen ca 50 minuter. Låt svalna innan den vänds uppochner.
  6. Steg 6

    Till servering: Servera med vispad grädde.