Gå till innehållGå till sökningGå till sidfotHoppa till receptassistenten
Gå till kassan
Totalt antal varor i varukorgen 0. Antal i varukorgen 0,00 kr.Min: 20,00 kr
Finsk morotslåda 

Finsk morotslåda 

Av ICA Köket
Publicerat den 24 november 2021
Finsk morotslåda är en gratäng som har en lite sötare smak som kommer från morötterna och sirapen. Smaksätt morotslådan med muskot och lite vitpeppar och strö ströbröd på toppen när den gratineras i ugnen.
Handla ingredienser

Tidsåtgång och portioner

1 tim 30 minTotal tid
6Portioner

Ingredienser

  • 1 kg morötter
  • 1.5 dl grötris
  • 2 dl vispgrädde
  • 0.5 dl mjölk 3%
  • 1 ägg
  • ½ dl ljus sirap
  • 2 krm malen muskotnöt
  • 2 krm malen vitpeppar
  • 25 g smör + smör till formen
  • 3 msk ströbröd

Gör så här

  1. Steg 1

    Sätt ugnen på 200°C.
  2. Steg 2

    Skala, skiva morötterna i 2 cm tjocka skivor. Koka morötterna i en kastrull med 6 dl vatten och 1 tsk salt i 10 minuter. Häll av morötterna men spara kokvattnet.
  3. Steg 3

    Koka riset under lock i morotskokvattnet ca 20 minuter, eller tills det är mjukt. Häll av riset i en sil.
  4. Steg 4

    Mixa morötterna till en puré. Tillsätt grädde, mjölk, ägg, sirap, 1 tsk salt, muskot, vitpeppar och det kokta riset.
  5. Steg 5

    Häll ris- och morotssmeten i en smord ugnsform ca 20 x 30 cm (för 6 port). Strö över ströbröd. Gör små toppar med en sked. Lägg små bitar av smör överst.
  6. Steg 6

    Sätt in formen mitt i ugnen ca 50 minuter.