Gå till innehållGå till sökningGå till sidfotHoppa till receptassistenten
Gå till kassan
Totalt antal varor i varukorgen 0. Antal i varukorgen 0,00 kr.
Min: 20,00 kr
Saffransbullar med mandelmassa

Saffransbullar med mandelmassa

Av ICA Köket
Publicerat den 12 december 2023
Saftiga saffransbullar med mandelmassa blir snabbt en favorit på julfikat. Av en lättbakad saffransdeg kan man göra många olika sorter saffranssnäckor, saffranssnurror eller lussebullar med mandelmassa som räcker hela julen! Möjligheterna är många!
Handla ingredienser

Tidsåtgång och portioner

1 timTotal tid
30Portioner

Ingredienser

  • 250 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 1 1/2 dl riven mandelmassa (1 1/2 dl motsvarar ca 75 g)
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 2 dl gräddfil (10 %)
  • 1 g saffran
  • 1 tsk salt
  • ca 16 - 17 dl vetemjöl
  • 1 ägg till pensling
  • 1 dl pärlsocker

Gör så här

11 steg

Fyllning

  1. Steg 1

    Blanda alla ingredienser till fyllningen, ställ åt sidan. 100 g smör, 1 dl strösocker och 1.5 dl riven mandelmassa.

Saffransdeg:

  1. Steg 1

    Smält smöret (150 g) i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader.
  2. Steg 2

    Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll i lite av mjölkblandningen i bunken och blanda tills jästen löst sig.
  3. Steg 3

    Blanda i resten av vätskan och sedan gräddfil, saffran, socker (2 dl) och salt.
  4. Steg 4

    Tillsätt nästan allt mjöl, arbeta degen smidig. Låt jäsa i rumstemperatur ca 60 min. Knåda den några minuter på mjölat bakbord.
  5. Steg 5

    Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Dela degen i två och knåda ena hälften av degen lätt och kavla ut till en 1/2 cm tjock rektangel ca 35 x 50 cm.
  6. Steg 6

    Bred på hälften av fyllningen på halva degen från ena kortsidan. Vik över den andra halvan och kavla försiktig så att degen blir jämntjock ca 20 x 50 cm.
  7. Steg 7

    Skär 1 1/2 cm breda remsor av degen. Tvinna remsan och vira den sedan runt 3 fingrar och fäst änden genom att lägga den tvärsöver nystanet och fäst mitt i nystanet
  8. Steg 8

    Lägg bullarna på bakplåtspappersklädda plåtar. Gör lika med andra degklumpen. Låt dem jäsa under bakduk ca 30 minuter.
  9. Steg 9

    Sätt ugnen på 225°C över/under värme eller helst 225°C varmluft (det ger en jämnare gräddning).
  10. Steg 10

    Vispa upp ägget med vattnet och pensla på bullarna. Strö över pärlsockret och grädda mitt i ugnen 12 minuter om du använder över/under värme (eller 9 minuter varmluft). Låt bullarna svalna övertäckta.