- Recept
Rulltårta med lemoncurd och vaniljmarinerad sparris

Rulltårta med lemoncurd och vaniljmarinerad sparris
Av Buffé
Publicerat den 17 februari 2025
Hur låter mjuk rulltårta med ljuvlig fyllning av sötsyrlig lemon curd toppad med färskostgrädde och med en oväntad twist - vaniljmarinerad sparris på toppen?Tidsåtgång och portioner
45 minTotal tid
Ingredienser
- 1 vaniljstång
- 2.5 dl strösocker
- 8 gröna sparrisar
- 3 dl lemon curd
- 3 ägg
- 1 1/2 dl vetemjöl
- 1/2 dl majsstärkelse
- 1 1/2 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 msk vallmofrön
- 200 g färskost
- 1 dl vispgrädde
Gör så här
Steg 1
Vaniljmarinerad sparris: Snitta och skrapa ur vaniljstången och koka upp frön och vaniljstång med socker och vatten. Låt svalna.Steg 2
Skär bort ca 1 cm av botten på sparrisen. Skala dem om de är tjocka. Skiva sparrisen i tunna skivor på snedden. Lägg ner i sockerlagen. Låt marinera i ca 30 minuter.Steg 3
Sätt ugnen på 225°C.Steg 4
Fyllning: Vispa lemon curden slät.Steg 5
Kaka: Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten.Steg 6
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, 30 x 40 cm (för 12 bitar) bred ut smeten. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.Steg 7
Sockra ett bakplåtspapper.Steg 8
Stjälp upp kakan på det sockrade bakplåtspappret. Dra försiktigt bort bakplåtspappret som kakan gräddats på.Steg 9
Bred på lemon curden och rulla ihop. Låt vila i kylskåpet till servering.Steg 10
Vispa färskost och grädde tills det blir tjockt.Steg 11
Skiva rulltårtan vid servering och toppa skivorna med vispad färskost och vaniljmarinerad sparris.