Gå till innehållGå till sökningGå till sidfotHoppa till receptassistenten
Gå till kassan
Totalt antal varor i varukorgen 0. Antal i varukorgen 0,00 kr.
Min: 1,00 kr
Svamprisotto med vitlöksstekt broccoli

Svamprisotto med vitlöksstekt broccoli

Av ICAs matkasse
Publicerat den 23 mars 2025
För att göra en lyckad risotto behöver det dels röras om med tålamod, men även att den äts ihop med passande tillbehör! Det krämiga riset smaksätts med bland annat svamp, parmesan och vitlök, och till det äts även vitlöksstekt broccoli. Hur gott som helst!
Handla ingredienser

Tidsåtgång och portioner

45 minTotal tid
4Portioner

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyfor
  • 2 svamp-, grönsaks- eller kycklingbuljongtärningar
  • 3 msk olivolja
  • 3 dl risottoris (t ex arborioris)
  • 1 1/2 dl vitt matlagningsvin
  • 250 g champinjoner
  • 1 msk smör
  • 1 dl lagrad ost (gärna gran gustoso)
  • 1/2 förp färsk persilja (à 20 g)
  • 250 g broccoli

Gör så här

  1. Steg 1

    Risotto: Skala och finhacka löken och 1 vitlöksklyfta. Koka upp 1 lit vatten och buljongtärningarna och håll det varmt.
  2. Steg 2

    Fräs lök och vitlök i 1 msk olivolja i en tjockbottnad kastrull utan att det får färg. Höj värmen och tillsätt riset, fräs tills det är glansigt. Häll på vinet och låt det koka in i riset.
  3. Steg 3

    Späd med varm buljong under omrörning, lite i taget vart efter riset suger upp buljongen. Låt det koka sakta och rör ofta. Riset är färdigkokt efter ca 20 minuter. Ta upp några riskorn och testa om det är klart. Det ska finnas en kärna kvar som ger visst tuggmotstånd.
  4. Steg 4

    Ansa och skiva svampen. Stek den i smöret i en stekpanna och krydda med salt och peppar. Rör ner svampen i riset.
  5. Steg 5

    Broccoli: Ansa och skär broccolin i klyftor. Stek broccolin i 2 msk olivolja i en stekpanna och pressa i 1 vitlöksklyfta efter några minuter. Salta och peppra.
  6. Steg 6

    Risotto: Riv eller hacka osten (om du använder parmesanflarn), rör ner den i riset och låt den smälta. Risotton ska nu vara ganska lös och krämig i konsistensen. Späd eventuellt med mer buljong. Smaksätt med salt och peppar.
  7. Steg 7

    Hacka persiljan och strö över risotton.
  8. Steg 8

    Servera risotton direkt med broccolin.