- Recept
- Alla samlingar
Lussebullar med kvarg
Lussebullar med kvarg
Av ICA Köket
Publicerat den 06 december 2000
Utsökt goda och saftiga lussebullar med kvarg. Degen till lussebullarna är enkel att arbeta och bullarna blir fluffiga och gyllengula. Perfekt för adventsfikat! Tidsåtgång och portioner
1 tim 30 minTotal tid
Ingredienser
- 50 g jäst
- 150 g smör eller margarin
- 2 påsar saffran (à 1/2 g)
- 2 dl socker
- 5 dl mjölk
- 250 g kvarg (0,3%)
- 1 ägg + ägg till pensling
- ev 1.5 dl russin + russin till garnering
- 16 dl vetemjöl (16 dl motsvarar 960 g)
Gör så här
Steg 1
Smula ner jästen i en bunke.Steg 2
Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37°C.Steg 3
Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, 1/2 tsk salt och 1 ägg. Blanda ev. i russin. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.Steg 4
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet. Baka ut degen till lussekatter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter. Sätt ugnen på 225°C.Steg 5
Till pensling och garnering: Pensla med uppvispat ägg och tryck i russin som garnering i bullarna.Steg 6
Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler övertäckt med bakduk.