Gå till innehållGå till sökningGå till sidfotHoppa till receptassistenten
StartsidaStartsida
Gå till kassan
Totalt antal varor i varukorgen 0. Antal i varukorgen 0,00 kr.
Min: 100,00 kr
En plåt med skuren baklava med gyllene yta, bredvid en tallrik med en bit baklava och en gaffel.

Enkel baklava

Av Buffé
Publicerat den 19 september 2016
Baklava är en söt delikatess med ursprung i det Osmanska riket. Med färdig filodeg är det lätt att göra baklava i ditt eget kök. Varva bara filodegen, mixade nötter och smör. Baka frasig i ugnen och avsluta med att hälla över varm sockerlag. Skär i bitar och njut!
Handla ingredienser

Tidsåtgång och portioner

1 timTotal tid
12Portioner

Ingredienser

  • 1 tsk malen kanel
  • 12 ark filodeg (ca hälften av en förp à 250 g)
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 150 g smör
  • 100 g blandade nötter
  • 2 dl strösocker
  • 1 citron (1/2 dl juice)
  • 100 g blandade nötter
  • 100 g blandade nötter

Gör så här

  • Steg 1

    Sätt ugnen på 175°C.
  • Steg 2

    Mixad nötterna grovt tillsammans med kanel och vaniljpulver i en matberedare.
  • Steg 3

    Smält smöret och pensla en ugnsform, ca 20 x 30 cm (för 12 bitar), med lite av smöret.
  • Steg 4

    Skär filodegsbladen så de får samma storlek som ugnsformen (resten går att frysa).
  • Steg 5

    Lägg ett ark filodeg i botten och pensla med smör. Upprepa med ytterligare 3 ark. Fördela hälften av nötterna på.
  • Steg 6

    Lägg på 4 ark filodeg och pensla med smör mellan varje ark. Fördela resten av nötterna på och lägg på 4 ark till, pensla med smör mellan varje ark och på toppen.
  • Steg 7

    Skär baklavan i 12 rutor. Ringla över resten av smöret. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter, tills den är gyllene.
  • Steg 8

    Sockerlag: Koka upp socker och 2 dl vatten i en kastrull. Koka ca 5 minuter och ta kastrullen från värmen. Pressa 1/2 dl citronjuice från citronen och tillsätt juicen och eventuellt apelsinblomsvatten.
  • Steg 9

    Häll den varma sockerlagen över baklavan. Låt svalna.