Gå till innehållGå till sökningGå till sidfotHoppa till receptassistenten
StartsidaStartsida
Gå till kassan
Totalt antal varor i varukorgen 0. Antal i varukorgen 0,00 kr.
Min: 1,00 kr
Saffranssemla

Saffranssemla

Av ICA Köket
Publicerat den 21 februari 2022
Älskar du semlor, då kommer du säkert också gilla saffranssemlor. Precis som vanliga semlor men med saffran som smaksättning i degen i stället för kardemumma. Saffranssemlan fyller du med klassisk mandelmassefyllning, smaksatt med lite bittermandelarom och naturligtvis vispad grädde.
Handla ingredienser

Tidsåtgång och portioner

1 tim 30 minTotal tid
10Portioner

Ingredienser

  • 1 förp saffran (à 1/2 g)
  • 2 dl strösocker
  • 25 g färsk jäst
  • 100 g smör
  • 2½ dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 krm salt
  • 8 - 9 dl vetemjöl (8 dl motsvarar ca 480 g)
  • 1 förp hel, skållad mandel (à 50 g)
  • ½ krm bittermandelarom
  • 300 g mandelmassa
  • 5 dl vispgrädde
  • florsocker

Gör så här

  • Steg 1

    Mortla saffranet med ca 1 msk av sockret.
  • Steg 2

    Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och saffran och värm till 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
  • Steg 3

    Tillsätt resten av degvätskan, 1 ägg, 1 dl socker, salt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
  • Steg 4

    Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
  • Steg 5

    Fyllning: Rosta mandeln i en torr stekpanna. Låt den svalna.
  • Steg 6

    Koka upp 1 dl socker och 1 dl vatten, så att sockret löser sig. Ta av kastrullen från plattan. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn och vispa mandelmassan, sockerlagen och bittermandel till en jämn och bredbar smet.
  • Steg 7

    Hacka mandlarna grovt och blanda ner i mandelmassafyllningen.
  • Steg 8

    Sätt ugnen på 225°C.
  • Steg 9

    Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 10 bitar, ca 100 g per bit (för 10 semlor). Forma varje bit till en slät bulle och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 30 min.
  • Steg 10

    Pensling: Vispa upp 1 ägg och pensla bullarna.
  • Steg 11

    Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 10 min. Låt bullarna kallna på galler.
  • Steg 12

    Garnering: Skär av ett lock på varje bulle. Bred på fyllningen. Vispa grädden, gärna med elvisp. Klicka eller spritsa grädden på bullarna och lägg på locket.
  • Steg 13

    Pudra över florsocker och servera semlorna.