
Nammoorah - mjuk mannagrynskaka
Av Buffé
Publicerat den 22 november 2010
Nammoorah, eller namoura, är en mjuk mannagrynskaka som passar bra att servera till kaffet. Du gör den mjuka kakan av bland annat smör, mannagryn, socker, tahini och mandel. Gott till efterrätt eller på kalas.Tidsåtgång och portioner
1 timTotal tid
20Portioner
Ingredienser
- 300 g smör
- 1 liter mannagryn
- 2 tsk bakpulver
- 6 dl naturell yoghurt
- 5 dl socker
- 2 - 2 1/2 tsk tahini
- 1 1/2 dl skållad och skalad hel mandel
Gör så här
Steg 1
Sätt ugnen på 200°C.Steg 2
Smält smöret. Blanda mannagryn, bakpulver och smält smör i en stor bunke.Steg 3
Om du använder vatten: Lös upp sockret i vattnet, häll ner det i mannagrynsblandningen och rör om ordentligt. Låt stå och svälla ca 5 minuter. Om du använder yoghurt: Häll direkt i mannagrynsblandningen tillsammans med socker och blanda väl.Steg 4
Bred ut tahini på bottnen och kanterna på en ugnssäker form, ca 30 cm i diameter (för 20 bitar).Steg 5
Häll i smeten och garnera ytan med de skållade mandlarna.Steg 6
Grädda 35–45 minuter i nedre delen av ugnen. Ta ut kakan ur ugnen och skeda sockerlagen över den varma kakan.Steg 7
Låt svalna, skär i rutor och servera.Steg 8
Sockerlag: Koka upp 5 dl socker och 5 dl vatten i en kastrull. Ta från värmen och låt svalna.