- Recept
- Påsktårtor
Citron- och limecheesecake

Citron- och limecheesecake
Av ICA Köket
Publicerat den 24 juli 2023
En frisk och fräsch cheesecake med smak av lime och citron. Saft och skal från både lime och citron blandas i fyllningen och kexen i botten blandas med kokosflingor för en extra twist. En given hit på fikabordet!Tidsåtgång och portioner
1 timTotal tid
Ingredienser
- 150 g rumstempererat smör
- 300 g digestivekex
- 70 g kokosflingor
- 6 st gelatinblad
- saft och finrivet skal av 3 st lime
- saft och finrivet skal av 1 st citron
- 2 1/2 dl vispgrädde
- 600 g rumstempererad naturell färskost av cream cheese-typ
- ca 770 g sötad kondenserad mjölk
Gör så här
Steg 1
Botten: Lägg bakplåtspapper i botten för att kakan ska bli lättare att ta ur.Steg 2
Smält smöret i en kastrull.Steg 3
Smula kexen fint, i en mixer eller genom att lägga dem i en plastpåse, knyta igen och kavla påsen.Steg 4
Blanda smöret, smulorna och kokosflingorna ordentligt och tryck ut massan i formen. Använd baksidan av en sked eller botten av ett glas för att få en jämn yta. Låt botten vila i kylen medan du gör fyllningen.Steg 5
Fyllning: Lägg gelatinblad i kallt vatten i ca 10 min.Steg 6
Tvätta lime och citron och finriv skalet och pressa ut saften.Steg 7
Värm upp citron- och limesaften och smält gelatinet i saften. Låt svalna.Steg 8
Vispa grädden. Lägg rumstempererad färskost i en bunke och rör med gaffel tills den är mjuk och krämig. Rör ned den kondenserade mjölken och blanda väl. Blanda ned lime-, citronsaft och finrivna lime- och citronskal medan du rör om. Rör ned den vispade grädden. Häll smeten över botten och låt svalna i kyl i minst fyra timmar.Steg 9
Dekoration: När fyllningen har stelnat, ta ur kakan ur formen och lägg den på ett serveringsfat. Dekorera med citron- och limeskivor och ätbara blommor.