- Recept
Heta räkor

Heta räkor
Av ICA Köket
Publicerat den 11 januari 2023
Smörstekta räkor som toppas med en het chili- och vitlöksolja. Heta räkor med vitlök och persilja är jättegott att servera på surdegsbröd, till förrätt eller som tapas. Tidsåtgång och portioner
30 minTotal tid
4Portioner
Ingredienser
- 350 g frysta råa oskalade vannameiräkor
- 1 röd peppar (chili)
- 1 - 2 vitlöksklyftor
- 1 kruka persilja
- 50 g smör
- 1 dl olivolja
- 1 - 2 tsk sambal oelek
- bröd (gärna surdegsbröd)
- Citronklyftor
Gör så här
Steg 1
Tina räkorna. Skala dem och låt dem torka på hushållspapper.Steg 2
Dela och kärna ur chilin och strimla den fint. Skala och hacka vitlöken fint. Hacka persiljan.Steg 3
Stek räkorna hastigt, i 2 omgångar, i en het stekpanna i både smör och olivolja (ca 1/2 msk av varje per stekomgång). Krydda med salt och peppar.Steg 4
Lägg räkorna på ett serveringsfat, eller fördela dem i portionsskålar.Steg 5
Smält resterande smör i stekpannan, tillsätt resterande olivolja och vitlöken. Låt vitlöken koka med i fettet i någon minut. Blanda ner chili, sambal oelek och persilja, smaksätt med salt.Steg 6
Skeda oljan över räkorna. Servera med bröd och gärna citronklyftor.