- Recept
Semmelwrap

Semmelwrap
Av ICA Köket
Publicerat den 20 februari 2023
Förnya fettisdagens semla med hemmagjorda semmelwrap. Innehåller allt som semlor ska, krämig mandelmassa och grädde rullad i en nybakt tunn wrap smaksatt med kardemumma. Måste testas!Tidsåtgång och portioner
1 tim 30 minTotal tid
10Portioner
Ingredienser
- 1 tsk kardemummakärnor
- 50 g smör
- 2 dl mjölk
- ca 15 g färsk jäst (15 g motsvarar ca 1 msk)
- ½ dl strösocker
- 1 krm salt
- ca 5 dl vetemjöl (5 dl motsvarar ca 300 g)
- 400 g mandelmassa
- ca 7 dl vispgrädde
- 2 tsk vaniljsocker
Gör så här
9 stegWrap
Steg 1
Stöt kardemumman i en mortel. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till ca 37°C.Steg 2
Smula jästen i en degbunke. Häll degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Blanda ner kardemumma, socker och salt. Tillsätt det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen ca 5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt ca 45 minuterSteg 3
Sätt ugnen 225°C.Steg 4
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och arbeta ihop den. Dela degen i 10 lika stora bitar. Rulla varje bit till en rund bulle. Låt dem vila övertäckta på mjölad bänk ca 15 minuter.Steg 5
Kavla ut varje bulle på lätt mjölad bänk till en tunn platta ca 20 cm i diameter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och nagga degen med en gaffel. Grädda mitt i ugnen ca 3 minuter. Låt dem svalna på galler mellan bakdukar så att bröden håller sig mjuka. Lägg dem sedan i plastpåsar.
Fyllning:
Steg 1
Riv mandelmassan fint på ett rivjärn. Blanda den med ca 1 dl grädde till en smidig konsistens.
Garnering:
Steg 1
Blanda 6 dl grädde med vaniljsockret och vispa den tjock.Steg 2
Spritsa eller lägg mandelmassan som en sträng mitt på bröden. Garnera med grädden. Vik in långsidorna från varje håll över fyllningen.Steg 3
Servera semmelwrapsen till kaffe, te eller mjölkchoklad.