- Recept
Ris à la Malta
Ris à la Malta
Av Buffé
Publicerat den 16 november 2020
Servera ris à la Malta, eller risalamalta, som juldessert med apelsin. Du gör den genom att koka grötris med mjölk och tillsätta grädde i riset när det har svalnat, komplettera med lite flor- och vaniljsocker för att få en sötare smak. Tidsåtgång och portioner
1 timTotal tid
8Portioner
Ingredienser
- 2 dl grötris
- ½ tsk salt
- 6 - 7 dl mjölk
- 2 dl vispgrädde
- ½ dl florsocker
- 1 msk vaniljsocker
- 2 apelsiner
- hackad sötmandel
Gör så här
Steg 1
Koka riset med 4 dl vatten och salt i en gryta ca 10 min under lock. Tillsätt mjölken och låt stå och svälla på svag värme ca 45 minuter under lock. Rör om då och då. Låt svalna.Steg 2
Vispa grädden med flor- och vaniljsocker. Vänd ner grädden i den kalla gröten.Steg 3
Till servering: Skala apelsinen med kniv. Skär apelsinen i mindre bitar och servera till ris à la maltan. Toppa med hackad mandel.