
Ugnsbakad spetskål med brynt sojasmör och mandel
Av Buffé
Publicerat den 15 augusti 2022
Spetskål i all ära men ugnsbakad spetskål med brynt sojasmör och mandel är något helt annat.Tidsåtgång och portioner
1 timTotal tid
4Portioner
Ingredienser
- 1 spetskålshuvud (ca 600 g)
- 100 g smör
- 2 msk japansk soja
- 1 1/2 dl skållad hel mandel
Gör så här
Steg 1
Sätt ugnen på 225°C, över- och undervärme.Steg 2
Ansa och skär spetskålen i 4 klyftor. Behåll rotstocken. Bryn klyftorna i omgångar runt om i 2 msk av smöret (för 4 port) i en stekpanna.Steg 3
Lägg över kålen i en ugnsform, krydda med peppar. Ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter, eller tills kålen är mjuk och har en fin färg.Steg 4
Smält resten av smöret i en kastrull. Höj värmen och bryn under vispning tills smöret blir ljust brunt och börjar dofta nötter. Ta av från värmen och låt smöret svalna något. Blanda i sojan.Steg 5
Rosta mandeln i en torr stekpanna. Hacka mandeln grovt.Steg 6
Lägg kålen på ett fat eller på tallrikar, skeda brynt sojasmör över kålen och toppa med mandeln.