Gå till innehållGå till sökningGå till sidfotHoppa till receptassistenten
Gå till kassan
Totalt antal varor i varukorgen 0. Antal i varukorgen 0,00 kr.Min: 100,00 kr
Helstekt kalkon med salvia, citron och vitlök

Helstekt kalkon med salvia, citron och vitlök

Av Buffé
Publicerat den 14 november 2022
Helstekt kalkon är något tidskrävande men med ett resultat som är värt väntan! Köttet blir smakrikt och saftigt i ugnen tillsammans med ett kryddsmör med salvia, citron och vitlök och avnjuts med en mustig gräddsås. Kalkon är ett måste under högtiden Thanksgiving och på det amerikanska julbordet.
Handla ingredienser

Tidsåtgång och portioner

4 timTotal tid
6Portioner

Ingredienser

  • 1 hel kalkon (à ca 3½ kg)
  • 1 citron
  • 1 gul lök
  • 1 äpple
  • 3 dl vitt vin
  • steksnöre
  • 100 g smör
  • 3 stora vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 kruka grovhackad salvia
  • 1 msk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 - 2 msk japansk soja
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 msk gelé (t ex vinbärsgelé)

Gör så här

10 steg

Kryddsmör

  1. Steg 1

    Riv skalet från citronen. Grovhacka salvian och pressa vitlöken.
  2. Steg 2

    Mixa ihop smör, vitlök, olivolja, chiliflakes, salvia, citroncest, salt och peppar

Kalkon

  1. Steg 1

    Tina kalkonen i kylskåp 1–2 dygn tills den är helt tinad (om fryst används).
  2. Steg 2

    Ta ur ev hals och inälvor. Torka av kalkonen noga med hushållspapper så den blir helt torr. Skär citronen i klyftor. Skala och skiva löken. Skär äpplet i klyftor.
  3. Steg 3

    Sätt ugnen på 175°C.
  4. Steg 4

    Lossa skinnet på kalkonens lår och bröst. Tryck in ca 2/3 av kryddsmöret under skinnet. Gnid in resten av smöret på kalkonen. Fyll kalkonen med lök, äpple och citronklyftorna. Vik in vingspetsarna under kalkonen och knyt ihop lårbenen med steksnöre. Strö över flingsalt och peppar.
  5. Steg 5

    Häll vinet i en stor ugnsform och sätt in formen längst ner i ugnen. Lägg kalkonen på ett galler. Klä ev in yttersta delen på lårbenen med aluminiumfolie så att benändarna inte bränns. Sätt in kalkonen i ugnen ovanför formen tills innertemperatur är 72°C intill lårbenet. Räkna ca 40 minuter/kg kalkon.
  6. Steg 6

    Låt kalkonen vila ca 45 minuter innan du skär upp den.
  7. Steg 7

    Skär upp kalkonen och krydda det skivade köttet med salt och peppar. Servera med gräddsåsen och gärna sötpotatisstomp med ost och lök

Gräddsås

  1. Steg 1

    Koka upp 2 dl buljong från kalkonen, grädde och soja. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa ner. Låt koka ca 5 minuter. Vispa ner gelén och smaka av med salt och peppar.