Gå till innehållGå till sökningGå till sidfotHoppa till receptassistenten
StartsidaStartsida
Gå till kassan
Totalt antal varor i varukorgen 0. Antal i varukorgen 0,00 kr.
Min: 100,00 kr
Ost- och persiljegratinerad blomkål med rostat vitlöksmos

Ost- och persiljegratinerad blomkål med rostat vitlöksmos

Av ICAs matkasse
Publicerat den 24 augusti 2025
Härligt gratinerad blomkål med lite ost, nötter och persilja kommer få dina smaklökar att jubla! Ett krämigt vitlöksmos ihop med en sallad är det som kommer få dig att äääälska denna rätt.
Handla ingredienser

Tidsåtgång och portioner

45 minTotal tid
4Portioner

Ingredienser

  • 900 g potatis
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1 blomkål (à ca 800 g)
  • 2 msk olja
  • 1/2 ask färsk persilja (à 20 g)
  • 100 g cashewnötter
  • 150 g riven ost
  • 2 röda paprikor
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1/2 msk rödvinsvinäger
  • 1 förp solros- eller ärtskott (à 100 g)

Gör så här

  • Steg 1

    Sätt ugnen på 225°C.
  • Steg 2

    Vitlöksmos: Skala och dela potatisen och koka den mjuk.
  • Steg 3

    Blomkål: Skär blomkålen i bitar och lägg på en plåt. Ringla över 1 msk olja och krydda med salt och peppar. Lägg på vitlöksklyftorna (som ska vara till moset) med skal och sätt in mitt i ugnen ca 10 minuter.
  • Steg 4

    Hacka persiljan och nötterna. Ta ut plåten och strö över riven ost, nötter och persilja på blomkålen. Sätt in plåten i ugnen igen ca 10 minuter.
  • Steg 5

    Sallad: Dela, kärna ur och strimla paprikorna. Blanda en dressing på senap, 1 msk olja och vinäger. Vänd ner paprikan och ärtskotten.
  • Steg 6

    Vitlöksmos: Häll av vattnet och låt potatisen ånga av utan lock. Värm mjölken. Mosa potatisen med en potatisstöt eller vispa försiktigt sönder den med elvisp. Tillsätt den varma mjölken och smaka av med salt och peppar. Pressa i den rostade vitlöken (från blomkålsplåten) och vispa moset luftigt.
  • Steg 7

    Servera den gratinerade blomkålen med mos och sallad.