- Recept
Kalvfärsjärpar med persiljesås

Kalvfärsjärpar med persiljesås
Av ICAs matkasse
Publicerat den 27 juli 2025
Välsmakande järpar med persiljesås, en rätt som faller många i smaken. Järparna steks färdig i ugnen och blir oerhört saftiga. Det som sätter guldkant på denna rätt är såsen. Vinäger, vatten, grädde och buljong kokas där den färska persiljan adderas mot slutet. Ett perfekt tillbehör till järparna.Tidsåtgång och portioner
45 minTotal tid
4Portioner
Ingredienser
- 4 portioner ris
- 1/2 dl ströbröd
- 1 dl mjölk
- ca 500 g kalvfärs
- 1 msk smör eller margarin
- 1 msk vitvinsvinäger
- 2 dl vispgrädde
- 1 kycklingbuljongtärning
- 1 msk majsstärkelse
- 20 g persilja
- 150 g sockerärtor
Gör så här
Steg 1
Sätt ugnen på 200°C.Steg 2
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.Steg 3
Järpar: Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Låt stå någon minut. Blanda ner färs, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Rör noga. Forma färsen till järpar och stek dem i matfettet i en stekpanna tills de får fin färg.Steg 4
Lägg dem i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen ca 8 minuter eller tills innertemperaturen är 70°C.Steg 5
Persiljesås: Blanda vinäger, 2 1/2 dl vatten, grädde, smulad buljongtärning och majsstärkelse i en kastrull. Koka såsen några minuter under omrörning. Smaka av med salt och peppar.Steg 6
Tillbehör: Koka sockerärterna i saltat vatten ca 3 minuter.Steg 7
Persiljesås: Plocka persiljan och blanda ner i den varma såsen. Häll såsen i en mixer och mixa tills den blir grön. Häll tillbaka såsen i kastrullen och låt den bli varm.Steg 8
Servera järparna med ris, sockerärter och persiljesås.