Gå till innehållGå till sökningGå till sidfotHoppa till receptassistenten
StartsidaStartsida
Gå till kassan
Totalt antal varor i varukorgen 0. Antal i varukorgen 0,00 kr.
Min: 100,00 kr
Dansk fläskstek

Dansk fläskstek

Av ICA Köket
Publicerat den 01 december 2023
Dansk fläskstek är en riktig delikatess och har en härligt krispig svål. I Danmark serveras den till jul, men passar såklart fint även andra dagar när du vill unna dig något riktigt gott. Servera steken i skivor tillsammans med gräddsås, äppelmos, rödkål och kokt potatis.
Handla ingredienser

Tidsåtgång och portioner

1 timTotal tid
8Portioner

Ingredienser

  • ca 1 1/2 kg skinkstek med svål
  • 2 tsk salt
  • nymalen vitpeppar
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 4 1/2 dl vispgrädde
  • 1 msk japansk soja
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 1/2 msk svartvinbärsgelé
  • 1 msk majsstärkelse

Gör så här

  • Steg 1

    Sätt ugnen på 125°C.
  • Steg 2

    Skåra svålen med en vass kniv (endast svålen ej ner i fettet/köttet), med ca 1/2 cm mellanrum.
  • Steg 3

    Gnid in köttet och svålen ordentligt med salt, saltet ska tränga ner i skårorna.
  • Steg 4

    Lägg köttet med svålen nedåt i en ugnsform ca 25 x 35 cm. Fyll på med vatten så att det når ca 1 cm upp i formen.
  • Steg 5

    Tillaga mitt i ugnen i ca 35 min, tills svålen är mjuk.
  • Steg 6

    Skala lökarna och skär dem i klyftor. Skär morötterna i bitar.
  • Steg 7

    Ta ut steken och vänd på den så att svålen hamnar uppåt. Salta och peppra. Lägg lök och morötter runt köttet i formen.
  • Steg 8

    Höj ugnsvärmen till 175°C.
  • Steg 9

    Tillaga fläsksteken i mitten av ugnen tills köttet har en innertemperatur på 70°C, ca 90 minuter.
  • Steg 10

    Lyft upp köttet och sila ner buljongen i en kastrull (det ska vara 5 dl, späd med vatten om det behövs. Lägg tillbaka köttet i ugnsformen med svålen uppåt.
  • Steg 11

    Höj ugnsvärmen till 225°C och grill.
  • Steg 12

    Ställ in köttet längst ner i ugnen, tills svålen blir krispig. Det tar några minuter, vrid på formen i ugnen under tiden, så hela svålen blir krispigt. Passa köttet i ugnen noga, så att det inte bränner. Ta ut köttet i ca 5 minuter.
  • Steg 13

    Stäng av ugnen och sätt in köttet i ugnen när det stått framme i 5 minuter, för att hålla värmen med öppen ugnslucka
  • Steg 14

    Koka upp buljongen och skumma bort fettet. Rör ner grädde, soja och smulad buljongtärning. Koka i 10 minuter. Tillsätt gelé och koka i ytterligare 5 minuter.
  • Steg 15

    Rör ut majsstärkelsen med vattnet och vispa ner i såsen. Smaka av med peppar och eventuellt med salt.
  • Steg 16

    Skiva köttet.
  • Steg 17

    Serveringsförslag: Servera dansk fläskstek i skivor med gräddsås, äppelmos, rödkål och kokt potatis.