- Recept
- ICAs Matkasserecept
Spenatpaj med svamp

Spenatpaj med svamp
Av ICAs matkasse
Publicerat den 23 februari 2025
Med färdig pajdeg behöver inte pajen ta särskilt lång tid att laga. Fyll skalet med lite svamp, spenat och vår favoritost; Folke! Sväng ihop äggstanningen och häll över fyllningen innan den tillagas i ugnen. För lite sötma till rätten äter du den ihop med plommontomater. Smaklig spis önskar vi!Tidsåtgång och portioner
45 minTotal tid
4Portioner
Ingredienser
- 250 g färsk pajdeg (gärna fullkorn)
- 250 g färska champinjoner
- 150 g ostronskivling
- 1 gul lök
- 200 g färsk spenat
- 2 msk smör
- 1 vitlöksklyfta
- 150 g riven ost (gärna Folke)
- 1/2 ask färsk persilja (à 20 g)
- 4 ägg
- 3 dl mjölk
- 2 plommontomater
- 1 förp salladsmix (à 65 g)
Gör så här
Steg 1
Sätt ugnen på 200°C.Steg 2
Lägg pajdegen i en pajform, ca 25 cm i diameter (för 4 port).Steg 3
Fyllning: Ansa och skär svampen i grova bitar. Skala och finhacka löken. Stek svampen, löken och spenaten i omgångar i smöret i en stekpanna. Pressa i vitlöken och krydda med salt och peppar.Steg 4
Fyll pajskalet med svampen, de frästa grönsakerna och osten. Hacka persiljan och strö över.Steg 5
Äggstanning: Vispa ihop ägg, mjölk och 1/2 tsk salt och häll i pajskalet.Steg 6
Grädda pajen mitt i ugnen ca 25 minuter, tills den fått fin färg och äggstanningen stelnat.Steg 7
Sallad: Skär tomaterna i bitar och blanda med salladen (se tips).Steg 8
Servera pajen med salladen.