Gå till innehållGå till sökningGå till sidfotHoppa till receptassistenten
Gå till kassan
Totalt antal varor i varukorgen 0. Antal i varukorgen 0,00 kr.
Min: 50,00 kr
Fransk äppelkaka med mandel

Fransk äppelkaka med mandel

Av ICA Köket
Publicerat den 19 september 2022
Hur god som helst är denna franska äppelkaka som dessutom är glutenfri och som passar att servera både som dessert och till fikat. Med mandelmassa, mandelmjöl och äpplen och ännu mer mandel på toppen så får du fram den goda smaken på denna franska äppelkaka.
Handla ingredienser

Tidsåtgång och portioner

1 timTotal tid
8Portioner

Ingredienser

  • 200 g mandelmassa
  • 1 citron (skalet och saften)
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 3 ägg
  • ½ dl strösocker
  • 2 dl mandelmjöl
  • 2-3 söta äpplen (gärna jazz)
  • ½ dl mandelspån eller mandelsplitter
  • 1½ msk råsocker
  • florsocker
  • lättvispad grädde

Gör så här

  1. Steg 1

    Sätt ugnen på 200°C.
  2. Steg 2

    Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Riv yttersta skalet från citronen och pressa ur saften.
  3. Steg 3

    Vispa mandelmassan med smöret på låg hastighet med en elvisp. Tillsätt äggen ett i taget och sedan socker, mandelmjöl, citronskal och citronsaft. Häll smeten i en smord pajform ca 27 cm i diameter.
  4. Steg 4

    Skala och skär äpplena i skivor. Tryck ner skivorna lätt, men tätt i kakan. Strö över mandel och toppa med råsocker. Grädda kakan i mitten av ugnen ca 20 minuter eller tills den får fin färg. Låt kakan svalna.
  5. Steg 5

    Pudra kakan med florsocker och servera med lättvispad grädde