- Recept
- Alla samlingar
- Fikarecept
Kladdkakecheesecake

Kladdkakecheesecake
Av ICA Köket
Publicerat den 29 januari 2024
Extra lyxig blir kladdkakan med cheesecakekräm som breds på kakan. En lyxigare variant av kladdkaka som passar på många födelsedagsfiranden och kalas. Botten smaksätts med kakao och vaniljsocker och allra överst toppar du kakan med lite nötter, kolakräm och gärna färska bär.Tidsåtgång och portioner
45 minTotal tid
10Portioner
Ingredienser
- 100 g smör (+ lite till formen)
- ströbröd (till formen)
- 2 ägg
- 2½ dl strösocker
- 3 msk kakao
- 3 tsk vaniljsocker
- 1½ dl vetemjöl
- 1 krm salt
- 300 g naturell cream cheese
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl florsocker
- hackade nötter
- färska bär
- kolasås
- hackade polkagrisar
Gör så här
12 stegKladdkaka
Steg 1
Sätt ugnen på 200°C.Steg 2
Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 10 bitar) eller spänn fast ett bakplåtspapper i botten på formen.Steg 3
Smält smöret i kastrull, låt svalna något.Steg 4
Vispa ihop ägg och socker (använd inte en elvisp).Steg 5
Blanda kakao, 2 tsk vaniljsocker, vetemjöl och salt i en bunke och rör ner i äggblandningen.Steg 6
Tillsätt det smälta smöret och blanda försiktigt ihop till en jämn smet. Häll smeten i formen.Steg 7
Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter (öka eller minska tiden vid behov beroende på hur kladdig du önskar kakan).Steg 8
Ta ut kladdkakan och låt den svalna i formen.
Cheesecakekräm
Steg 1
Vispa färskost och vispgrädde till en fluffig smet med elvisp.Steg 2
Sikta i florsocker och 1 tsk vaniljsocker. Vispa ihop till en fast smet.Steg 3
Lägg smeten i en engångsspritspåse med stjärntyll (spritsmunstycke) i.
Topping
Steg 1
Spritsa toppar av cheesecakekrämen på kladdkakan. Dekorera med valfri topping t.ex. hackade nötter, färska bär, kolasås eller hackade polkagrisar.