
Potatisknyten på grillen och aioli med Västerbottensost
Av Buffé
Publicerat den 17 februari 2025
Potatisknyten på grillen är ett smakrikt tillbehör till grillmiddagen. Potatisen förkokas och grillas sedan klart i sitt knyte över öppen eld. Serveras tillsammans med en aioli smaksatt med Västerbottensost och gärna en klyfta citron som tillför god syra.Tidsåtgång och portioner
45 minTotal tid
Ingredienser
- 1 kg fast potatis
- 1 msk cayennepeppar
- 2 msk torkat vitlökspulver
- 1/2 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 4 msk olivolja
- 1/2 kruka timjan
- 1 dl riven Västerbottensost
- 4 bitar aluminiumfolie (30x40 cm)
- 1 vitlöksklyfta
- 1/2 citron
- 1 1/2 dl majonnäs
Gör så här
Steg 1
Potatis: Skär potatisen i klyftor och koka i saltat vatten 10–15 minuter. Klyftorna ska ha kvar en hård kärna.Steg 2
Blanda de torra kryddorna med olivoljan och plockade blad från timjan. Riv osten fint på ett rivjärn.Steg 3
Lägg potatisen i mitten på foliearken. Fördela kryddolja och ost över potatisen. Vik ihop paketen ordentligt så att oljan inte kan läcka ut.Steg 4
Aioli: Skala och pressa vitlöksklyftan ner i en burk med lock (om aiolin ska fraktas). Pressa juicen ur citronen. Riv osten fint på ett rivjärn. Blanda majonnäs, citronjuice, ost och vitlök. Smaka av med salt och peppar.Steg 5
Servering: Grilla potatispaketen över glödbädd i 10 minuter på varje sida (eller i mitten av ugnen på 225°C i ca 30 minuter). Servera potatisen med aioli.