- Recept
No bake cheesecake med apelsin, fikon och nötter
No bake cheesecake med apelsin, fikon och nötter
Av ICA Köket
Publicerat den 14 december 2020
Bjud på en läcker cheesecake med smak av pepparkaka. Fungerar lika bra som efterrätt som till en festlig julfika. Dekorera din cheesecake med apelsinfiléer, fikonklyftor, rostade nötter och myntablad.Tidsåtgång och portioner
1 timTotal tid
12Portioner
Ingredienser
- 75 g smör
- 75 g pepparkakor (75 g motsvarar ca 15 st)
- 75 g digestivekex (75 g motsvarar ca 5 st)
- 2 dl syrad grädde (30 %)
- 1 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 400 g färskost av cream cheese-typ (23 %)
- 2 dl blandade nötter (t ex valnötter, hasselnötter, pecanötter och pistagenötter)
- 1 apelsin
- 3 färska fikon
- 3 msk flytande honung
- 1/2 kruka mynta (till garnering)
Gör så här
11 stegBotten
Steg 1
Spänn fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 12 bitar).Steg 2
Smält smöret.Steg 3
Mixa pepparkakor och digestive i en matberedare till smulor. Tillsätt smöret och mixa till en jämn massa. Tryck ut massan i botten på formen. Ställ in formen i kylen.
Fyllning
Steg 1
Vispa den syrade grädden.Steg 2
Vispa socker, vaniljsocker och färskost i en annan bunke tills det är tjockt. Vänd försiktigt ner grädden i färskostblandningen.Steg 3
Bred ut färskostsmeten i formen. Ställ formen i frysen minst 2 timmar.
Topping
Steg 1
Rosta nötterna i en torr stekpanna.Steg 2
Skala apelsinen med en kniv och skär ut hinnfria filéer.Steg 3
Dela fikonen i klyftor.Steg 4
Ta ut cheesecaken från frysen och ställ den i kylen ca 1 ½ timme innan den serveras.Steg 5
Garnera cheesecaken med apelsinfileér, fikonklyftor, rostade nötter, ringla över honungen och toppa med myntablad.