Gå till innehållGå till sökningGå till sidfotHoppa till receptassistenten
Gå till kassan
Totalt antal varor i varukorgen 0. Antal i varukorgen 0,00 kr.
Min: 1,00 kr
  • Recept
  • Sockerkakssemla med pistage

Sockerkakssemla med pistage

Sockerkakssemla med pistage

Av Buffé
Publicerat den 15 januari 2018
En jättevariant av semla i sockerkaksform. Fyll den med mandelmassa som fått smak och färg från pistagenötter och skär i tårtbitar. En snabbvariant att bjuda när man har många fikagäster. Bjud med extra grädde på sidan av.
Handla ingredienser

Tidsåtgång och portioner

1 timTotal tid
10Portioner

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 1 dl mjölk (3%)
  • 2 stora ägg + 1 äggvita
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • 2 krm vaniljpulver
  • ½ tsk mortlade kardemummakärnor
  • 200 g skalad mandel
  • 100 g pistagenötter
  • 1 bittermandel
  • 3 dl vispgrädde
  • 2½ dl florsocker

Gör så här

8 steg

Kaka

  1. Steg 1

    Sätt ugnen på 200°C.
  2. Steg 2

    Smält smör och blanda med mjölk.
  3. Steg 3

    Vispa ägg och strösocker poröst.
  4. Steg 4

    Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljpulver och kardemumma. Vänd först ner mjölblandningen i äggvispet och sedan smörmjölken.
  5. Steg 5

    Häll i en smord och bröad form, ca 1½ liter. Grädda i mitten av ugnen 25–30 minuter, känn med sticka så kakan är torr. Låt svalna och stjälp upp ur formen.

Fyllning

  1. Steg 1

    Mixa mandel, pistagenötter, äggvita, bittermandel och florsocker slätt i en matberedare. Späd ev med vatten.
  2. Steg 2

    Vispa grädden. Skär försiktigt kakan längs med. Spritsa eller bred på mandelmassan och spritsa sedan på hälften av den vispade grädde.
  3. Steg 3

    Pudra över florsocker och strö över hackade pistagenötter. Servera med resten av grädden.