- Recept
Sockerkakssemla med pistage

Sockerkakssemla med pistage
Av Buffé
Publicerat den 15 januari 2018
En jättevariant av semla i sockerkaksform. Fyll den med mandelmassa som fått smak och färg från pistagenötter och skär i tårtbitar. En snabbvariant att bjuda när man har många fikagäster. Bjud med extra grädde på sidan av.Tidsåtgång och portioner
1 timTotal tid
10Portioner
Ingredienser
- 100 g smör
- 1 dl mjölk (3%)
- 2 stora ägg + 1 äggvita
- 2 dl strösocker
- 3 dl vetemjöl
- 1½ tsk bakpulver
- 2 krm vaniljpulver
- ½ tsk mortlade kardemummakärnor
- 200 g skalad mandel
- 100 g pistagenötter
- 1 bittermandel
- 3 dl vispgrädde
- 2½ dl florsocker
Gör så här
8 stegKaka
Steg 1
Sätt ugnen på 200°C.Steg 2
Smält smör och blanda med mjölk.Steg 3
Vispa ägg och strösocker poröst.Steg 4
Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljpulver och kardemumma. Vänd först ner mjölblandningen i äggvispet och sedan smörmjölken.Steg 5
Häll i en smord och bröad form, ca 1½ liter. Grädda i mitten av ugnen 25–30 minuter, känn med sticka så kakan är torr. Låt svalna och stjälp upp ur formen.
Fyllning
Steg 1
Mixa mandel, pistagenötter, äggvita, bittermandel och florsocker slätt i en matberedare. Späd ev med vatten.Steg 2
Vispa grädden. Skär försiktigt kakan längs med. Spritsa eller bred på mandelmassan och spritsa sedan på hälften av den vispade grädde.Steg 3
Pudra över florsocker och strö över hackade pistagenötter. Servera med resten av grädden.