
Kanelbullar i långpanna med vaniljkräm
Av Buffé
Publicerat den 15 november 2010
Ett underbart recept på smaskiga kanelbullar med vaniljkräm i långpanna. Du gör bullarna av bland annat vaniljstång, mjölk, ägg, smör, kanel, mjöl, ägg och florsocker. Perfekt att servera på kalas till många!Tidsåtgång och portioner
1 timTotal tid
20Portioner
Ingredienser
- 1/2 vaniljstång
- 10 dl mjölk
- 5 dl socker
- 7st ägg
- 1 dl majsstärkelse
- 350 gram smör
- 2 msk vaniljsocker
- 1 1/2 msk kanel
- 3 1/2 tsk kardemummakärnor
- 50 g jäst
- 1 tsk salt
- ca 18 dl vetemjöl
- 2 dl florsocker
Gör så här
Steg 1
Vaniljkräm: Skär ett snitt i vaniljstången på längden. Skrapa ut fröna. Koka upp 5 dl mjölk, vaniljstång och frön samt 2/3 dl socker i en kastrull.Steg 2
Rör ihop 6 st äggulor och 2/3 dl sockret med majsstärkelsen i en bunke. Sila först ner 1/3 av den varma vaniljmjölken i äggblandningen och vispa den slät. Sila sedan ner resten.Steg 3
Häll tillbaka i kastrullen. Värm under vispning tills krämen tjocknar. Ta från värmen och ställ krämen kallt.Steg 4
Fyllning: Rör ihop - 150 g rumsvarmt smör 1 1/3 dl socker 2 msk vaniljsocker 1 1/2 msk kanelSteg 5
Vetedeg: Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Smula jästen i en bunke. Tillsätt 5 dl mjölk och rör så att jästen löser sig.Steg 6
Tillsätt kardemumma, 2 1/3 dl socker, salt och 200g rumsvarmt smör. Blanda i mjölet.Steg 7
Kör degen i maskin på låg hastighet tills den har blivit riktigt smidig, ca 5 minuter. Eller arbeta för hand ca 10 minuter.Steg 8
Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord, ca 35 x 45 cm (för 20 bullar). Bred ut smörfyllningen. Rulla ihop degen från långsidan. Skär i 2 cm tjocka skivor.Steg 9
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Smöra kanterna. Lägg i bullarna med ca 1/2 cm mellanrum. Spraya dem lätt med lite vatten från en blomspruta. Täck med plastfolie och se till att det är tätt.Steg 10
När bullarna har jäst ihop ordentligt är de klara för gräddning, det tar ca 2 timmar.Steg 11
Sätt ugnen på 200°C.Steg 12
Fyll en spritspåse med den kalla vaniljkrämen. Tryck ner struten till bottnen av långpannan genom varje bulle. Tryck ut så mycket vaniljkräm att den kommer upp igen.Steg 13
Grädda bullarna i nedre delen av ugnen ca 25 minuter.Steg 14
Blanda ägg och vatten till penslingen. Pensla på tunt direkt när bullarna kommer ut ur ugnen. Lyft upp dem på galler och dra försiktigt bort papperet. Låt svalna.Steg 15
Blanda florsocker och 1 1/2 msk vatten till glasyren.Steg 16
Lägg en klick glasyr på varje bulle. Pudra över florsocker. Skär bullarna med kniv och servera.