Kallrökt lax med gurksallad och kavring
Av ICA Köket
Publicerat den 05 november 2015
Kallrökt lax hör julen till. Blir extra gott tillsammans med gurksallad och kavring. Lägg laxen på ett fat. Fördela över gurksalladen och strö på kavringsmulorna precis vid serveringen. En enkel och underbar kall rätt till julbordet. Tidsåtgång och portioner
30 minTotal tid
Ingredienser
- 1 citron (skal och 1,5 msk saft)
- 2 msk olivolja
- 2 msk riven pepparrot
- 2 krm krossat fänkålsfrö
- 0.5 st gurka
- 0.5 st rött äpple
- 2 skivor kavring
- 1 msk smör
- 200 g kallrökt lax (i skivor)
- 0.5 kruka dill
- 1 dl crème fraiche
Gör så här
Steg 1
Gurksallad: Riv skalet och pressa saften ur citronen. Blanda med olivoljan. Skala och riv pepparroten och vänd ner. Smaksätt med fänkålsfrö, salt och peppar.Steg 2
Skala och skär gurkan i tunna skivor, gärna med mandolin. Dela, kärna ur och skär äpplet i mycket tunna skivor. Vänd ner i dressingen.Steg 3
Kavringssmul: Riv brödet på den grova sidan av rivjärnet. Stek smulorna i smöret. Låt svalna.Steg 4
Till servering: Lägg laxen på ett fat. Fördela gurksalladen på laxen. Strö på kavringssmulorna och dillen precis vid serveringen. Servera med crème fraiche.