- Recept
- Alla samlingar
- Fikarecept
Kolakakor med kaffe och choklad

Kolakakor med kaffe och choklad
Av Buffé
Publicerat den 14 januari 2019
Sugen på att baka någonting gott? Gör supergoda kolasnittar, toppade med mörk choklad och hackade kaffebönor. Perfekt som sötsak till eftermiddagsfikat eller förmiddagskaffet!Tidsåtgång och portioner
45 minTotal tid
40Portioner
Ingredienser
- 225 g rumsvarmt smör
- 2½ dl farinsocker
- 5 dl vetemjöl (5 dl motsvarar ca 300 g)
- 1½ tsk bakpulver
- 2 msk ljus sirap
- 2 ägg
- 100 g mörk choklad
- ½ dl kaffebönor
Gör så här
5 stegKakor
Steg 1
Sätt ugnen på 200°C.Steg 2
Bryn hälften av smöret det tills det blir gyllene och doftar nötigt, låt svalna.Steg 3
Rör ihop det brynta smöret med socker och resten av smöret. Tillsätt vetemjöl, bakpulver och sirap och blanda till en grynig konsistens, tillsätt 1 ägg och låt det precis gå ihop till en jämn deg.Steg 4
Dela degen i 4 bitar och rulla till ca 30 cm långa rullar och lägg på två bakpappersklädda plåtar.
Topping
Steg 1
Platta till rullarna lätt och pensla med ägg. Finhacka chokladen och kaffebönorna och strö över. Grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter, kakorna ska vara lite sega. Ta ut och låt svalna lite, skär sedan i bitar medan degen fortfarande är mjuk.