- Recept
Svampsoppa med skogschampinjoner och jordärtskockschips

Svampsoppa med skogschampinjoner och jordärtskockschips
Av Buffé
Publicerat den 15 oktober 2018
En krämig och mustig höstsoppa som värmer ända in i själen! Soppan görs på skogschampinjoner, schalottenlök, vitt vin, kantarellfond och grädde. Servera med krispiga jordärtskockschips i ugn som blir pricken över i. Toppa svampsoppan med färsk timjan och tryffelolja vid servering!Tidsåtgång och portioner
1 timTotal tid
4Portioner
Ingredienser
- 1 msk olivolja
- 3 jordärtskockor
- 2 krm flingsalt
- 250 g skogschampinjoner
- 1 bananschalottenlök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk smör
- 2 dl vitt vin
- 3 msk konc kantarellfond
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- färsk timjan
- tryffelolja
Gör så här
9 stegJordärtskockschips
Steg 1
Sätt ugnen på 125°C.Steg 2
Blanda olja och ½ dl vatten i en skål. Tvätta jordärtskockorna noga och hyvla dem tunt, gärna på mandolin.Steg 3
Doppa skivorna i vätskan och sprid ut dem på en bakpappersklädd plåt. Strö över flingsalt. Ställ in i mitten av ugnen ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna.
Soppa
Steg 1
Ansa eller skölj svampen. Skiva den. Skala och finhacka lök och vitlök.Steg 2
Häll svampen i en kastrull. Tillsätt 1 dl vatten och låt svampen förvällas på låg värme tills all vätska kokat bort.Steg 3
Fräs lök och vitlök i smör i en stor kastrull på medelvärme tills den mjuknar. Tillsätt svampen och vinet, låt koka ihop några minuter.Steg 4
Tillsätt fonden, 5 dl vatten och grädden. Koka 10 minuter på svag värme.Steg 5
Tillsätt mjölken. Krydda med salt och peppar och mixa slät med stavmixer.Steg 6
Servera soppan med jordärtskockschips, färsk timjan och några droppar tryffelolja.