- Recept
Fryst cheesecake med saffran
Fryst cheesecake med saffran
Av Buffé
Publicerat den 18 november 2017
Godaste juldesserten gjord på saffransfärskost med syrlig apelsin och botten av digestivekex. Toppa den gyllengula saffranscheesecaken med färska fikon och smulade digestivekex. Perfekt att göra dagen innan julfesten och förvara i frysen.Tidsåtgång och portioner
1 timTotal tid
10Portioner
Ingredienser
- 200 g digestivekex (+ ev extra till garnering)
- 100 g smält smör
- 300 g färskost (av cream cheese-typ)
- 3 ägg
- 1½ dl strösocker
- 1 tsk finrivet apelsinskal och apelsinjuice
- ½ g saffran
- 3 dl vispgrädde
- 4 färska fikon
Gör så här
Steg 1
Mixa digestivekex och blanda med smält smör. Tryck ut i botten av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.Steg 2
Vispa färskost, 3 äggulor, strösocker, finrivet apelsinskal, färskpressad apelsinjuice och saffran till en fluffig smet, det tar några minuter.Steg 3
Vispa 3 äggvitor fluffigt i en bunke och vispgrädde fluffigt i en annan bunke.Steg 4
Vänd ner grädden i färskostblandningen. Vänd sedan ner äggvitorna. Häll smeten i formen och frys minst 6 timmar.Steg 5
Ta ut kakan från frysen och låt stå i kylen ca 30 minuter före servering.Steg 6
Toppa med skurna fikon och smulade digestivekex.